De ce ai nevoie pentru masina pentru condus iarna?
Cu zapada sau fara, iarna creaza conditii periculoase pentru condus. Iata cateva sfaturi utile care va pot ajuta atunci cand sunteti la volan, dar si in pregatirea masinii inainte sa porniti la drum.
De ce ai nevoie pentru condus iarna?
Antigelul
Verificati atat nivelul lichidului de racire cat si calitatile acestuia. Dupa cativa ani antigelul isi pierde din calitati. Alegeti antigelul in functie de recomandarile producatorului auto la autoturismului ce il detineti.
Bateria
Iarna bateria este mult mai solicitata la pornire si puterea ei scade chiar si cu pana la 50 %. Daca bateria este veche atunci testeaz-o la un servise. De asemenea pentru a usura munca acesteia la pornire opriti orice consumator de tip casetofon, faruri, ventilatia, stergatoarele. Dupa pornire puteti le puteti folosi din nou.
Anvelopele
Cauciucurile de iarna au in compozitie material mai moale, rezistent la temperaturile joase si care asigura o aderenta mai buna pe suprafetele alunecoase sau pe zapada. Ideal ar fi sa va cumparati anvelope noi, daca optati pentru cele uzate trebuie sa stiti ca acestea au un termen de valabilitate, conteaza mult conditiile in care eu fost depozitate si trebuie sa luati in calcul faptul ca anvelopele uzate isi pierd aderenta pe drumurile alunecoase.
Presiunea din anvelope
Se stie ca iarna datorita frigului presiunea aerului din anvelope scade. Verificati intodeauna presiune si daca este cazul completati cu aer astel incat sa readuceti presiune din anvelope la valorile indicate de producator.
Lanturile auto
Atunci cand carosabil este acoperit de zapada este necesar sa montati lanturile pentru condus iarna. Ele se monteaza pe rotile motoare (care trag) si pot fi folosite la viteze mici in functie de specificatile producatorului. Nu conduceti pe carosabil uscat cu lanturile de iarna montate, in caz contrar acestea si cauciucurile vor afectate.
Stergatoarele si lichidul de parbriz
Pentru condus iarna, vizibilitatea este esentiala pentru orice sofer. Pentru asta stergatoarele de parbriz trebuie sa fie in conditii bune, functionale si desigur sa verificati lichidul de parbriz din rezervorul sau. Folositi lichid de parbriz de iarna care nu ingheata. Pentru a nu pierde timp dimineata, peste noapte puteti acoperi parbrizul cu o patura, un carton sau o folie, asta va impiedica parbrizul sa inghete peste noapte.
Conducerea
Atunci cand carosabilul este alunecos este important sa accelerati usor, fara miscari bruste. Pastrati intodeauna o distanta mai mare fata de autoturismul din fata. Daca derapati incercati sa nu va pierdeti cu firea, daca spatele masinii aluneca inspre partea dreapta, virati volanul tot inspre acea directie si daca spatele masinii aluneca spre partea stanga virati volanul spre stanga. Daca trebuie sa faceti un drum mai lung care este acoperita de zapada este recomandat sa folositi ochelarii de soare.
La final, nu uitati de trusa medicala, lopata, paturi si haine groase si nu in ultimul rand ar trebui sa aveti deja in agenda numarul unei firme de tractari auto, poate o sa aveti nevoie de serviciile lor. Verificati starea vremii pe zilele urmatoare si incercati sa nu va deplasati decat daca este absolut necesar.
Cunosc si eu multe persoane care pe timp de iarna pornesc la drum fara sa isi asigure o oarecare siguranta si comoditate in timpul mersului din pacate, si de multe ori chiar intampina probleme serioase.
Eu nu-i suport pe aia care merg cu geamurile aburite sau daca le au inghetate curata doar un loc mic, isi fac o gaura ca la tancuri : )
Nu stiu cum reusesc sa vada pe o vreme in care vizibilitatea este oricum redusa, pericole!