Despre gradinarit si importanta sa pentru sanatate
Tot mai multe studii ale specialistilor in sanatate mentala arata ca activitatile in aer liber, precum gradinarit, au efecte pozitive asupra psihicului si fizicuui nostru. Asa ca, haideti sa descoperim impreuna de ce plantarea de seminte de legume, fructe sau flori si ingrijirea acestora este atat de benefica.
De ce activitatile de gradinarit sunt benefice?
- Grija fata de plante ne ofera un sentiment puternic de responsabilitate. Acest lucru face din horticultura o activitate excelenta pentru cei mici. Avand grija de plante este o modalitate excelenta de a invata cum sa respectam alte lucruri vii, care depind de grija si atentia noastra pentru supravietuire.
- Petrecerea timpului in natura permite eliberarea de hormoni de fericire in organism. Cand vine vorba de gradinarit, acesta poate fi considerat o modalitate de exercitiu fizic, deoarece poate fi destul de obositor. Iar activitatea fizica, in special in natura, creste nivelul de serotonina si dopamina, hormonii care ne fac sa ne simtim bine. De asemenea nivelul de cortisol (hormonul asociat stresului) scade.
- Gradinarit pentru un sistem imunitar puternic! Cand iti petreci timpul in gradina, ingrijind plantele, acumulezi foarte multa vitamina D de la soare, care te ajuta sa absorbi calciu. Acest lucru iti intareste oasele si iti imbunatateste sistemul imunitar.
- Prin gradinarit capatam un scop pentru vietile noastre, lucru important in special pentru batrani. Deobicei iesirea la pensie vine la pachet cu foarte mult timp liber, sedentarism si monotonie. Gradinaritul este o activitate care ne ofera treburi de facut in fiecare zi.
- Ne imbunatatim starea mentala prin culegerea si consumul de produse obtinute prin propria munca. Acest lucru ne da un sentiment de independenta si implinire.
Iar acum este randul tau. Ne-ar placea foarte mult sa auzim cum ai reusit sa iti imbunatatesti sanatatea si starea de bine prin gradinarit. Lasa un comentariu si spune-ne despre pasiunea ta!