Monitorul holter
Cardiologia este ramura medicinei care se ocupa cu diagnosticarea, preventia si mai ales tratarea afectiunilor cardiovasculare la pacienti de toate varstele. Statisticile sunt triste si arata faptul ca anual mor aproximativ 17 milioane de oameni din cauza diferitelor boli de inima. Asadar, bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces existenta in lume la ora actuala.
Evolutia medicinei insa a cunoscut din ce in ce mai multe reusite de-a lungul timpului, una dintre acestea fiind un dispozitiv care inregistreaza ritmul inimii in timpul activitatilor de zi cu zi, in mod continuu. Acest monitor este de obicei folosit pentru un interval de 24 de ore. Singura deosebire intre acest holter si electrocardiograma clasica, este ca holterul este mobil si poate fi purtat de pacient fara a-l deranja si fara ca acesta sa fie imobilizat intr-un pat intr-un spital.
Prin intermediul unor electrozi plasati pe pieptul pacientului, acest holter inregistreaza ritmul inimii. Astfel, aceasta monitorizare va permite medicului sa afle cum functioneaza inima pacientului in mod normal, in toate activitatile pe care le are zilnic sau mai ales cum raspunde aceasta la anumite tratamente si medicamente recomandate.
Pentru a instala acest holter, se curata pieptul pacientului foarte bine inainte si se monteaza electrozii. In cazul in care unul din electrozi se slabeste sau cade, pacientul va fi informat cum trebuie sa procedeze. Monitorul de care sunt prinsi electrozii functioneaza cu baterii si acestea sunt conectate intre ele de un fir. Monitorul holter este purtat de catre pacient intr-o husa care sa il protejeze si poate fi purtat foarte usor atasat la curea, in jurul gatului sau chiar pe unul din umeri. In timpul acestui procedeu, pacientul trebuie sa isi desfasoare in continuare activitatile zilnice obisnuite, in timp ce aparatul inregistreaza informatiile necesare. Pacientul trebuie sa fie foarte atent la ce activitati defasoara, ce simptome are in ziua respectiva (mai ales daca monitorul este montat pentru a se observa efectul unor medicamente), pentru a putea prezenta mai tarziu medicului un fel de jurnal al acestei zile. Este foarte important ca pe durata acestui examen medical, electrozii sa nu fie deconectati pentru a acest lucru va opri inregistrarea.
In timp ce monitorul holter este purtat, trebuie evitate anumite lucuri. De exemplu, magnetii, detectoarele de metal, zonele de inalta tensiune pot interfera cu activitatea holterului si pot afecta in mod serios inregistrarea.
La cabinetul medicului, cand acest aparat va fi deconectat, inregistrarea va fi analizata de un computer ce va tipari ulterior un raport. In functie de jurnalul tinut de pacient, medicul va analiza rezultatele raportului si va explica pacientului semnificatia acestora. Dupa acest test pot fi recomandate alte teste sau explorari suplimentare pentru persoana in cauza.
Asadar, in functie de motivele pentru care a fost solicitata de catre medic montarea unui astfel de monitor holter, vom putea afla cum functioneaza inima noastra in timpul unei zile obisnuite si vom putea lua anumite masuri acolo unde este cazul.
Informatii oferite de Medihome – magazin online cu aparatura medicala.