Sarcina trebuie consultata si cu medicul de familie
Este important ca sarcina sa survina pe un organism sanatos si copilul sa se poata dezvolta normal. Asa ca medicul de familie este cel care in timpul unui consult preconceptional va îndruma cuplul catre mai multe investigatii. Este foarte important ca partenerii sa-si verifice starea de sanatate. Astfel vor putea sa trateze problemele care ar putea influența negativ conceptia sau dezvoltarea fatului. Printre acestea pot fi anemiile, carențele de acid folic, infectiile urinare, imunitatea fata de rubeola si varicela ,etc.
Vi se poate recomanda efecturarea analizelor uzuale de sânge si urina. De asemenea, un consult ginecologic cu efectuarea unei ecografii, efectuarea examenului Babes-Papanicolau si de secretie vaginala.
Dupa efectuarea investigatiilor prescrise de medicul de familie, ginecologul va mai poate recomanda anumite teste genetice. Totodata, partenerului i se va recomanda testul pentru stabilirea grupei de sânge si RH-ul.
Daca stii ca suferi de anumite boli cronice cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiune, boli tiroidiene, astm, epilepsie, obezitate, este bine sa mergeti la un consult de specialitate.
Medicul specialist va face o evaluare a bolii dumneavoastra, oferindu-va suportul pentru a putea ramâne însarcinata fara a va pune în pericol viața dumneavoastra si sanatatea copilului.
Ar trebui vizitat sistomatologul
Este cunoscut faptul ca în timpul sarcinii trebuie evitate majoritatea interventiilor care necesita administrarea de anestezice si antibiotice. Din acest motiv asigura-te ca ti-ai rezolvat problemele dinainte. Chiar si asa, trebuie sa stii ca în timpul sarcinii, nivelul crescut al hormonilor poate sensibiliza dintii si gingiile. Asadar, riscul de infectii este destul de ridicat.
Sunteti mai putin predispusa sa aveti probleme dentare în timpul sarcinii daca aveti deja obiceiuri sanatoase legate de igiena orala. Alte lucruri pe care trebuie sa le respectati sunt periajul dentar de 2 ori/zi, utilizarea mijloacelor suplimentare de igienizare: ata dentara o data pe zi, apa de gura.
Daca ai folosit contraceptive orale, ovulatia este reluata în urmatoarea luna dupa oprirea contraceptivelor. Însa în cazul anumitor contraceptive, este recomandata o pauza de 3 luni dupa oprirea lor.
Aparitia ovulatiei se manifesta printr-o serie de semne, si anume:durerea usoara la nivelul ovarului care ovuleaza,aparitia unei mici sângerari în perioada fertila aparitia unei secretii abundente transparente (glera),cresterea temperaturii bazale.
Ovulatia se poate calcula corect doar la ciclurile regulate si nici atunci nu exista certitudine deoarece poate sa varieze în fuctie de starea femeii(stres, boala).
Totusi, ovulatia se produce aproximativ la mijlocul ciclului manstrual ziua 12-16 din prima zi de sângerare . Trebuie sa stiti ca perioada fertila este de aproximativ 5 zile (spermatozoizii rezista 72 ore în timp ce ovulul 48 ore ). Daca decideti sa concepeti un copil este esential sa fiti atenti la ceea ce consumati si modul de viata pe care-l aveti, organismul viitoarei mame trebuie sa contina elemete esentiale necesare dezvoltarii copilului.
Renuntarea la anumite obiceiuri nesanatoase
De asemenea, este indicat ca viitoarea mama sa prezinte o greutate cât mai apropiata de cea ideala, fiind cunoscut faptul ca atât subponderabilitatea cât si obezitatea afecteaza capacitatea de conceptie. Însa, dietele restrictive pentru scadere ponderala ar trebui încheiate cu cel putin 6 luni inainte de conceperea unui copil.
Viitoarea mama trebuie sa acorde atentie dietei atât din punct de vedere cantitativ cât si calitativ. Exista anumite alimente precum anumite specii de peste (rechin, peste spada, macrou) care contin cantitati însemante de mercur. Evitati aceste tipuri de peste deoarece afecteaza dezvoltarea fatului. Este recomandabil sa consumati ton sau somon în cantitate de 85 g de doua ori pe saptamâna, deoarece aceste tipuri de peste contin acizi grasi esentiali omega-3 necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului.
De asemenea pentru a se preveni infectia cu anumiti agenti precum salmonela, campilobacter si listeria este important ca legumele si fructele sa fie bine spalate si sa nu se consume lapte nepasteurizat, brânza nepasteurizata, oua de rata si carne nepreparata bine termic. Reduceti consumul de cafea.
Aportul necesar de vitamine
Suplimentarea dietei cu vitamine precum acidul folic reprezinta un lucru esential în conceperea unui copil sanatos. Se recomanda ca în perioada de preconceptie si în primele 3 luni de sarcina sa se administreze 400µg acid folic pentru a se preveni riscul de defect al tubului neural. Administrarea unei doze mai mari de acid folic de 5 mg se recomanda la femeile cu risc crescut de a naste copii cu afectari ale tubului neural cum este cazul femeilor care iau medicamente antiepileptice.
Vitamina D reprezinta o alta vitamina care daca lipseste poate afecta dezvoltarea nou-nascutului. Dozarea acestei vitamine si suplimentarea în cazul în care se evidentiaza un deficit este de asemenea un lucru important.
De asemena, pregatirea pentru conceperea unei noi vieti nu presupune numai ca viitoarea mama sa aiba grija la stilul de viata ci si viitorul tata. Acesta trebuie sa reduca consumul de alcool, fumatul iar în cazul în care este supraponderal este recomandata scaderea greutatii. Combaterea acestor factori au rol în cresterea fertilitatii. S-a demonstrat ca suplimentarea dietei cu Zn si exercitiul fizic creste rata de conceptie.
Stilul de viata sanatos ar trebui sa faca parte din modul nostru de a trai, fara sa avem perioade de excese urmate de perioade de abtineri, deoarece sanatatea noastra în momentul conceperii unui copil va fi corelata strâns cu sanatatea copilului nostru.
Pregatirea pentru conceperea unui copil trebuie sa ne gaseasca pregatiti, educati si sanatosi.