Saptamana 41 de sarcina
[youtube]IKkeXXrGsMY[/youtube]
In cadrul unei sarcini neprogramate este destul de greu de cunoscut momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid, durata sarcinii se calculeaza in functie de prima zi a ultimei menstruatii, zi din care incepe practic numararea saptamanilor de sarcina.
Folositi calculatorul nostru de ovulatie pentru a afla data conceptiei, data probabila a nasterii cat si alte lucruri importante despre evolutia sarcinii.
Dezvoltarea copilului – saptamana 41 de sarcina:
Bebelusul tau se simte inghesuit, insa pare-se ca inca nu este gata sa iasa in lume. A depasit 50 de centimetri lungime si poate sa aiba acum intre 3.6 kg pana la 5 kg, mai ales ca el continua sa puna pe el grasime de bebelus, sa fie sigur ca se va simti confortabil cand va da piept cu lumea.
Bebelusii nascuti in aceasta saptmana pot sa aiba pielea uscata si pergamentoasa si de cele mai multe ori sunt supraponderali. Expertii ne spun ca fiecare bebelus se dezvolta diferit, chiar si in uter, de aceea, daca medicul tau iti spune ca micutul se simte bine acolo, nu trebuie sa te ingrijorezi, va veni pe lume cand este pregatit. In aceasta saptamana sistemul lui endocrin incepe sa produca hormonii de stres. Fii atenta la miscarile lui, cu cat se misca mai putin cu atat momentul nasterii este mai aproape. Daca nu il mai simti ca se misca anunta imediat obstetricianul.
Schimbarile mamei – saptamana 41 de sarcina:
Esti anxioasa, si este normal, pentru ca tot astepti sa nasti, si nu se mai intampla. Si, totusi, se poate intampla oricand! Chiar daca nu vei naste saptamana aceasta, cu siguranta, in saptamana 42 de sarcina ti se va induce nasterea. Tot disconfortul – picioare umflate, incapacitatea de a te misca, durerile de cap, de spate, de cervix – devine din ce in ce mai agasant si te face si pe tine mai irascibila. Copilul a coborat cu capul fixat pe vezica ta, asa ca vizitele la toaleta sunt foarte dese, iar hemoroizii te supara din ce in ce mai tare, din cauza tensiunii crescute a sangelui dar si a presiunii uriase pe care uterul o exercita asupra rectului.
Corpul tau se pregateste de nastere fara sa stii. Nimeni nu stie exact ce se intampla cand travaliul incepe, dar totul incepe cu bebelusul al carui creier trimite un mesaj chimic care porneste o reactie in lant: cervizul se dilata, dopul gelatinos cade, apa se rupe, incep contractiile care devin mai dureroase si mai regulate pe masura ce se apropie momentul nasterii. Tot inainte de momentul nasterii, poti sa simti crampe stomacale, sa te confrunti cu diaree sau cu stari de greata.