Iritatia de caldura la bebelusi

Iritatia de caldura la bebelusi

Iritația de caldură reprezintă o afecțiune a pielii intalnită deseori in rândul bebelușilor cu vârsta cuprinsă intre 4 și 15 luni. Aceasta apare atunci când pielea micutului intră in contact cu transpirația sa. Supraîncalzirea pielii este principalul factor răspunzator pentru apariția iritației datorate căldurii.

Pielea inroșita și uneori inflamată sunt semnele care iți vor indica faptul că pielea bebelușului tău este iritată. Dacă acestea apar in zonele in care pielea este ținuta mai strans de imbracaminte, precum piept, stomac, gat, zona genitală, funduleț sau coapse, atunci sunt sanse mari ca micuțul sa fie iritat de la caldura. Daca acesta poartă palariuțe sau caciulițe, atunci vei observa ca și zona capului este iritată.

Iritația de caldură nu apare numai in anotimpul cald, ci și in zilele mai reci, atunci când insă iți imbraci copilul mult prea gros. Pielea acestuia încearcă să se răceasca și formează, ca mecanism de aparare, transpirația. Dacă bebelușului ii este prea cald, porii se inchid, iar transpirația nu mai poate fi elimiată. In acest fel iși face apariția iritația.

Cat de periculoasa este iritatia de caldura?

Nu trebuie să iți faci prea multe griji din cauza acestui tip de iritatie, dar asta nu inseamnă ca o să treacă de la sine.

Cum se poate trata?

Începe prin a-ți răcori bebelușul. Eliberează-l de hainele prea strâmte și mută-l intr-o camera răcoroasă sau intr-un loc cu umbră. Apoi racorește zonele afectate folosind o carpa umeda. Lasă zona să se usuce de la sine, încearcă să nu îl ștergi cu prosopul. Daca bebelușul dă semne de durere atunci cand il atingi in zona afectata poți folosi o alifie pe baza de hidrocortizon, dar doar la recomandarea medicului.

Evită folosirea cremelor, acestea putand agrava situația prin blocarea porilor. Daca bebelușul prezintă febra, atunci, la sfatul medicului, ii poți administra paracetamol pentru a înlatura discomfortul (nu ii administra aspirina copilului mic deoarece ii poate produce o afecțiune foarte grava numita sindromul Reye). Fii cu ochii pe copilaș, pentru ca scăzandu-i temperatura, se va racori și va trebui să îl incalzești un pic.

Cum pot preveni iriația?

Ai grijă ca bebelușul să fie racoros îmbracat, mai ales pe vreme cu temperaturi ridicate. Deși nu este nici o dovadă conform căreia unele materiale sunt mai bune decât altele, unii dermatologi recomandă folosirea materialelor naturale precum bumbacul.

Ca să afli dacă micuțul e supraîncalzit nu trebuie decât să-i atingi pielea. Daca este umeda și fierbinte, atunci trebuie răcorit. Ai grijă să-i administrezi o cantitate mare de lichide.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.