7 lucruri de stiut despre un disc diamantat

Taierea sau perforarea materialelor dure a devenit mai usoara de cand a inceput sa se foloseasca metoda cu disc diamantat in industria constructiilor. Acest disc este realizat de obicei dintr-un miez de otel impregant cu diamant sau diamante sintetice.  Diamantul este unul dintre cele mai dute materiale si extrem de eficient in taierea, pietrei, betonul, caramizilor, ceramicii, otelului si plasticului.

taiere cu disc diamantat
Taiere cu disc diamantat

Ce trebuie sa stiti cand achizitionati un disc diamantat

  1. Discurile de diamant au forme si caracteristici diferite. Ele difera in functie de materialul care urmeaza sa fie taiat. Ca sa alegeti discul potrivit, trebuie sa tineti cont de diametrul materialului de taiere, dar si de geometria si densitatea materialului.
  2. Grosimea discului are un impact puternic asupra vitezei si calitatii taierii. De aceea, exista lame foarte subtiri care permit executarea unor lucrari cu precizie (taiere, slefuiere, segmentare, pilire). Discurile mai grose se folosesc in cazul lucrarilor din materiale dure: beton armat, caramida, zidarie.
  3. Grosimea lamei de diamant va determina latimea taieturii.
  4. Tineti cont de masina-unealta pe care o utilizati. Echipamentul va determina performanta de taiere. In cazul in care turatia scade, inseamna ca se lucreaza cu o presiune de apasare prea mare. Acest lucru poate duce la incalzirea excesiva a disului si la vitrificarea segmentelor. Bătaia axială a unui disc de rectificat frontal, montat pe mașină, nu trebuie să depășească 0,02 mm iar bătaia radială a unui disc de rectificat periferic nu trebuie să depășească 0,02 mm.
  5. Alegeti taierea in trepte sau taierile plane. Aceasta tehnica se executa mai rapid si asigura o durata de viata lunga a discului.
  6. Taierea uscata utilizeaza aerul pentru racirea lamei de diamant. In cazul acestei metode, nu se pot realiza taieturi de mare adancime deoarece aerul trebuie lasat sa circule.
  7. Taierea umeda utilizeaza lichid de racire pentru racirea lamei de diamant. In cazul in care este folosita o cantitate necorespunzatoare de lichid, lama de diamant se supraincalzeste si se deterioreaza.

Lucrarile cu tehnica diamantata sunt foarte cautate datorita avantajelor acestei metode. Taierea cu disc diamantat este rapida, precisa si se poate folosi in locuri greu de accesat. De asemenea, nu produce praf,  putin zgomot sau vibratii care ar putea afecta structura.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.