Industria de retail este o afacere planuita cu o precizie matematica, chiar daca pare ceva atat de rudimentar ca nu ai crede asta. Aproximativ o treime din vanzari sunt planificate dinainte de vanzare, iar asta se datoreaza unei activitati de aranjare marfa, foarte simpla in esenta.
Cum aranjezi produsele in retail?
Cele mai mari magazine din domeniul retail se ghideaza in aranjarea produselor la raft pentru a atrage clienti dupa un principiu de baza: eye level is buy level. Astfel, produsele care sunt plasate cat mai aproape de raza vizuala a cumparatorului se vor vinde cel mai bine. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca produsele sunt „impinse” catre cumparator, care nu trebuie sa faca o analiza a intregului raft.
Cum sa nu asezi produsele:
- Cea mai deficitara pozitie a unui produs este intr-un loc inalt, unde se ajunge cu greu. Daca un client incearca sa ia un produs risca sa darame intregul raft, iar de cele mai multe ori oamenii vor renunta complet la achizitionarea acestuia. Totodata, nu toti clientii sunt dispusi sa ceara ajutorul unui angajat, iar chiar daca o fac, procesul de obtinere este greoi si inutil.
- Cu toate ca nu este atat de grav, aranjarea produselor pe rafturile inferioare va rezulta tot in vanzari scazute. Un bun sfat in acest sens este sa asezati produsele cu valoare mai mica cat mai jos.
Cea mai buna metoda de a determina modul de asezare a produselor la raft in domeniul retail tine de aspectul economic. Trebuie realizata o strategie puternica in functie de produsele cu cea mai mare valoare, pe care le doresti vandute in volum cat mai mare. O astfel de ierarhie este esentiala in a hotari daca vrei sa faci populare produse mai slab vandute sau daca vrei sa mentii fluxul de vanzare pentru produsele populare.