Tipuri de seminte tomate – Cropmarket.ro

Esti in cautarea celor mai bune seminte de rosii pentru gradina ta, dar nu stii cum sa alegi? Sigur ai vazut ca exista zeci de soiuri de tomate, dar nu stii care sunt cele mai bune. Desigur ca exista diferente intre soiurile de tomate existente, iar pentru a face cea mai buna alegere, trebuie sa stii cateva lucruri.

In Romania, se cultiva peste 70 de soiuri, hibrizii si populatii locale de tomate. La nivel mondial, soiurile cultivate sunt chiar mai multe si mai diversificate. Soiurile de tomate sunt clasificate in functie de diverse criterii. In continuare, iti vom prezenta cateva tipuri de seminte de tomate, pentru a sti ce sa alegi, in functie de anumite criterii.

Tipuri de seminte de tomate

Unele persoane prefera tomatele rosii, altele galbene, portocalii sau chiar purpurii. Unele persoane prefera tomatele mici, in timp ce altii le adora pe cele imense. Unii prefera tomatele suculente, in timp ce altii le prefera carnoase. Din fericire, exista in prezent peste 700 de soiuri diferite de tomate.

In functie de nivelul de crestere, se cunosc urmatoarele tipuri de tomate:

        Tomate cu crestere determinata. In cazul acestor soiuri, dupa ce se formeaza o inflorescenta pe tulpina principala, in apex, cresterea axului tulpinii principale este stopata.

        Tomate cu crestere nedeterminata. Aceste soiuri prezinta o tulpina principala care poseda in apex un mugure vegetativ, care ii asigura plantei o crestere continua.

In functie de perioada de vegetatie, exista urmatoarele tipuri de tomate:

        Soiuri timpurii – au o perioada de crestere de 95-120 zile.

        Soiuri semitarzii – au o perioada de crestere de 120-130 zile.

        Soiuri tarzii – au o perioada de crestere de peste 130 zile. Aceste soiuri sunt cele mai raspandite la noi in tara.

Exista, in prezent, doua tipuri de culturi care sunt mai raspandite, si anume:

        Culturi in camp deschis, neprotejat

        Culturi in spatii protejate, precum sere si solarii.

Cum alegi tomatele pentru cultivare?

Atunci cand incerci sa alegi soiul de tomate pentru plantare in propria gradina, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

        Rezistenta la boala;

        Nivelul de crestere;

        Perioada de vegetatie;

        Aroma si textura.

Rezistenta la boala

Rezistenta la boala a tomatelor este deosebit de importanta, intrucat tomatele sunt vulnerabile la o serie de boli, care pot slabi planta si pot reduce randamentele. Pe eticheta sau ambalajul semintelor de tomate, poti gasi informatii cu privire la rezistenta soiului respectiv la diverse boli.

Nivelul de crestere

Asa cum am mentionat anterior, exista doua tipuri de soiuri, din punct de vedere al nivelului de crestere: tomate determinate si tomate nedeterminate. Soiurile determinate cresc pana la o anumita inaltime, aduc fructe si apoi se concentreaza pe maturarea acestora. In schimb, soiurile nedeterminate necesita mai multa grija din partea ta. Acestea continua sa creasca in inaltime, aducand noi fructe si ducandu-le la maturitate, pana cand sunt ucise de inghet.

In cazul in care ai un spatiu limitat pentru crestere, sau doresti sa cresti tomatele intr-un recipient, atunci este recomandat sa alegi un soi determinat de tomate. Aceste soiuri sunt, de asemenea, recomandate pentru zonele cu clima rece, in care recolta trebuie culeasa in cateva saptamani.

In schimb, daca ai suficient spatiu si preferi sa te bucuri de o recolta de rosii pe o perioada indelungata, este recomandat sa alegi un soi nedeterminat de tomate. Atentie, insa, deoarece aceste soiuri necesita sa fii pregatit sa oferi un sprijin cu manere, trepte sau custi.

Majoritatea soiurilor de tomate pentru pasta sunt determinate. In schimb, majoritatea soiurilor de seminte tomate cherry sunt nedeterminate. Acest lucru inseamna ca planta creste foarte mare si produce fructe continuu de la inceputul lunii iulie si pana la venirea inghetului.

Perioada de vegetatie

Perioada de vegetatie este si ea un factor important in alegerea soiului de tomate pe care sa il cultivi. De exemplu, daca iti doresti sa poti culege recolta cat mai repede, alege un soi timpuriu. Perioada de vegetatie este mentionata pe eticheta sau pe ambalajul produsului.

Aroma si textura

Acestea sunt aspecte importante, intrucat in functie de aroma si textura, rosiile sunt destinate pentru diverse utilizari. Tine cont de modul in care doresti sa utilizezi rosiile, atunci cand alegi soiul pe care sa il cultivi. Modurile de utilizare includ: mancatul, salatele, sandwich-urile, realizarea de pasta de tomate sau de bulion, utilizarea pentru diverse sosuri si altele.

Cele mai bune soiuri de tomate pentru ghivece

Chiar daca spatiul nu iti permite sa cultivi tomate pe o portiune mare, poti creste tomate in ghivece. Secretul pentru o recolta buna este sa alegi un soi de tomate care se potriveste cu ghiveciul sau recipientul in care vrei sa plantezi.

        In general, este recomandat sa alegi soiurile determinate, intrucat sunt mai compacte. Soiurile nedeterminate pot creste destul de inalte. Exista, totusi, si soiuri nedeterminate de tomate care nu cresc atat de inalte.

        Pentru a planta rosiile in ghiveci, poti alege soiuri care contin termeni precum “pitic” sau “mini” in denumire. Acesti termeni inseamna, in general, ca soiul respectiv este mai compact si nu creste atat de mult.

        Alege un soi care la maturitate atinge o inaltime egala sau mai mica decat inaltimea recipientului in care vei planta.

        Poti alege un recipient cu suport, astfel incat sa poti sprijini planta atunci cand creste mai inalta.

        Soiurile cu fructe mici, precum rosiile cherry, nu sunt intotdeauna soiuri compacte. Multe astfel de soiuri cresc foarte mari, in timp ce sunt altele care nu cresc atat de mult in inaltime. Pentru a vedea care este inaltimea de crestere a unui soi, verifica intotdeauna eticheta sau ambalajul semintelor.

Soiuri hibride de tomate

Hibrizii reprezinta o incrucisare intre doua soiuri genetice diferite, care au fost selectate pentru anumite trasaturi. In general, soiurile hibride ofera o rezistenta crescuta la boala sau ofera un randament mai bun.

Cum alegi soiurile de tomate

Pregateste-te din timp cu semintele de tomate de care ai nevoie pentru gradina ta. Poti gasi o mare varietate de soiuri de tomate intr-un magazin online, unde poti vedea si descrierile aferente fiecarui soi. Tot acolo, alaturi de semintele de tomate, poti gasi si alte seminte legume romanesti pentru gradina ta.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.