Ziar online cu multe informatii utile, calatorii, experiente, dezvoltare personala, articole despre viata, webmasters, ai toate stirile intr-un singur loc.

Cum să discuți cu copilul tău când are nevoie

0

Părinții sunt principalul sprijin pentru copii și adolescenți. Este esențial să păstrezi o linie de comunicare deschisă cu copilul tău și să creezi o relație bazată de încredere între voi. Cu siguranță îți dorești ca atunci când copilul sau adolescentul tău este într-o situație dificilă, să se simtă confortabil să vină la tine să discutați. Însă pentru a putea face acest lucru, trebuie să înveți cum să discuți cu copilul tău atunci când are nevoie de tine.

La fel de importantă ca și comunicarea, este abilitatea de a identifica atunci când copiii tăi trec prin lupte cu emoțiile. Copiii și adolescenții tind să își interiorizeze sentimentele. Astfel, atunci când îi supără ceva, s-ar putea să nu vorbească și să nu ceară ajutorul. Uneori, ei nu conștientizează că ar putea beneficia de sprijin. Așadar, este esențial ca părinții să fie capabili să descopere atunci când ceva nu este în regulă cu copiii și să încerce să se apropie de ei.

Pare o adevărată provocare să îl determini pe copil să se deschidă față de tine și să vorbească. Însă există câteva sfaturi pe care le poți urma, pentru a descoperi cum să discuți cu copilul tău.

Cum să discuți cu copilul tău când are nevoie
Cum să discuți cu copilul tău când are nevoie

Cum să discuți cu copilul tău când are nevoie

Ajută-l să se simtă în siguranță

Un prim pas este să îți ajuți copilul sau adolescentul să se simtă confortabil vorbind cu tine. Pentru a-i oferi un sentiment de siguranță, spune-i care este motivul pentru care discutați. Copiii au tendința ca atunci când părinții îi cheamă să vorbească, să creadă că au probleme sau urmează să fie pedepsiți. Pentru a evita acest lucru, asigură-ți copilul că nu este cazul să se teamă, ci îți dorești să îi oferi sprijinul tău. Pentru a face întreaga situație mai ușoară, ai putea stabili momente zilnice, săptămânale sau de două ori pe săptămână, în care să discutați.

Ascultă-l

Fă-ți timp pentru a-ți asculta copilul efectiv. Adeseori, tot ceea ce vrea copilul sau adolescentul este să fie ascultat. Încearcă să îi înțelegi punctul de vedere, înainte de a-i oferi sfaturi și sugestii. Înainte de a încerca să rezolvi ceva, este indicat să îți asculți copilul cu atenție.

Conștientizează și sprijină nevoia copilului de a fi ajutat

Dacă adolescentul sau copilul tău îți spune că este trist sau supărat, de exemplu, începe prin a-i spune că ești mândră că ți-a vorbit despre sentimentele sale. Arată-i că apreciezi curajul de a veni să discute cu tine și încrederea de a-ți cere ajutorul. În cazul în care copilul tău pare să aibă nevoie de sprijin mai avansat decât îi poți tu oferi, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist. Poți începe prin a discuta cu psihologul școlii.

Fii naturală

Evită să discuți cu copilul tău de parcă ai citi un scenariu. Adolescenții sunt foarte perspicace în a descoperi dacă nu ești naturală. Însă dacă te comporți și vorbești cât mai natural, relaxat și deschis, copilul va simți acest lucru și va face la fel.

Nu te teme să recunoști că nu știi

Ca părinte, este perfect în regulă să recunoști că nu ai răspunsurile la toate întrebările. Însă înainte de a spune că nu știi, încearcă să găsești un răspuns potrivit pentru întrebarea sau nevoia copilului tău.

V-a placut articolul ?

0 / 5

Rezultat voturi:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Captcha 8 + 1 =

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptare Citeste mai mult

Politica de confidențialitate și cookie-uri