Cum să ai propria ta grădină de mirodenii în apartament

Dacă îți plac sosurile și îți place să adaugi diverse mirodenii în preparatele culinare pe care le gătești, atunci te-ar ajuta să ai propriile tale plante aromate. Dacă ai o fereastră care să asigure aproximativ patru-cinci ore de lumină naturală, atunci poți cu ușurință avea propria ta grădină de mirodenii, chiar și la tine în apartament. Este ușor să crești în apartament plante precum mentă, rozmarin, busuioc, oregano, coriandru, dafin și cimbru. Iată ce trebuie să faci dacă vrei să îți creezi propria ta grădină de mirodenii în apartament.

Grădină de mirodenii în apartament - busuioc în ghiveci
Grădină de mirodenii în apartament – busuioc în ghiveci

Grădină de mirodenii la tine în apartament

Asigură lumina necesară

Este necesar să asiguri lumină pe o perioadă de minim 18 ore, dintre care cel puțin opt ore să fie lumină provenită direct de la soare sau lumină artificială clară. De asemenea, trebuie să ții cont de necesitățile fiecărei plante în ceea ce privește lumina. De exemplu, busuiocul și coriandrul necesită mai multă lumină decât alte plante aromate. Astfel, ele necesită cel puțin opt ore de lumină directă în fiecare zi.

Iată ce poți face pentru a asigura necesarul de lumină al plantelor tale:

  • Când nivelul de lumină este scăzut, sporește-l. Tot ce ai nevoie pentru aceasta sunt două-trei becuri fluorescente puse deasupra plantelor. Acestea vor spori creșterea și producția.
  • Cu un bec mic haloid poți asigura o lumină mai bună pe o porțiune mai mare. Cu ajutorul acestuia, poți asigura creșterea plantelor tale aromatice și culinare. Busuiocul se va dezvolta bine în aceste condiții.

Alege solul potrivit

Întotdeauna alege solul pentru ghiveci de calitate înaltă, bine drenat. Evită să pui orice pământ în ghiveci, precum cel adus din curte, de exemplu. Majoritatea tipurilor de pământ pentru ghiveci pe care le găsești în comerț sunt bune, dar asigură-te că alegi unul care permite apei să se scurgă. Acest lucru previne supra-umezeala și putrezirea rădăcinilor.

Oferă-le substanțele nutritive necesare

Chiar dacă plantele cresc în ghiveci, tot au nevoie de anumite substanțe nutritive pentru a crește. Când acele substanțe nutritive se termină, este necesar să fertilizezi solul. Pentru aceasta, este necesar să ții cont de necesitățile specifice plantelor pe care le crești.

Învață când să le oferi apă

Dacă suprafața pământului este uscată, trebuie să îl uzi. O altă metodă prin care poți descoperi dacă solul are nevoie de apă este să ridici ghiveciul și să vezi cât de greu este. Plantelor aromatice le place ca solul în care stau să se scurgă repede. Așadar, este indicat să alegi ghivece care sunt găurite în partea de jos. Cât despre udat, este indicat să uzi ghivecele rar, dar bine. Continuă să adaugi apă în ghiveci până când începe să curgă puțină apă prin găurile de jos, fără a exagera, însă.

Hrănește-ți plantele după aproximativ zece zile

După ce plantele sunt într-un ghiveci de cel puțin zece zile, trebuie să le hrănești. Rădăcinile sunt prinse într-un spațiu îngust când plantele sunt puse în ghiveci, astfel că substanțele nutritive dispar repede. Hrănește plantele cu substanțe nutritive la două săptămâni.

Folosește plantele la timp

În momentul în care plantele au suficiente frunze pentru a putea fi ciupite fără a afecta creșterea plantei, poți începe să folosești plantele. În funcție de plantă, acest moment survine la aproximativ patru-șase săptămâni. Plante precum busuiocul sunt recomandate pentru a fi recoltate înainte să li se deschidă florile. Cele mai bune niveluri de uleiuri esențiale le poți obține la finalul perioadei de întuneric.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.