Remedii pentru a prevenirea și combate alergia solară

Așa cum suntem în plină vară, știm bine că preferăm cu toții să nu prea stăm acasă, deci nu suntem feriti de alergia solară. Fie că suntem într-o excursie, pe malul unui lac, la plajă sau în parc, vremea petrecută în aer liber ne binedispune. Soarele are multe efecte benefice asupra organismului nostru și mai ales asupra pielii: determină formarea vitaminei D cu efecte pozitive asupra oaselor, mușchilor și sistemului imunitar. Iar după cum cunoaștem, vitamina D stimulează producția de endorfine, hormonii responsabili pentru fericirea umană.

Combate alergia solară

Totuși, pe lângă efectele benefice, razele solare pot fi și dăunătoare pentru piele si pot provoca alergia solară serioasa. Expunerea de durată poate cauza deteriorarea pielii, fapt rezultat în îmbătrânirea prematură sau alergie solară. În cele mai multe cazuri, persoanele alergice la soare se confruntă cu erupții puternice și piele înroșită. Uneori pot apărea și vezicule, pustule, sângerări sau prurit intens (mâncărime). Zona facială este afectată de alergiile solare în cazuri mai rare, deoarece obișnuim să purtăm pălării și șepci, mai frecvent fiind afectate brațele, umerii și pieptul – zone care nu au fost protejate de radiații și au fost expuse direct la soare. Potrivit statisticilor, acest tip de alergie afectează 20 la sută din populaţie şi se manifestă în special la femeile tinere.

Cum prevenim alergia solară?

În primul rând se recomandă utilizarea unei creme eficiente de protecție solară, special formulată pentru a combate dermatita polimorfă la lumină. Cremele sunt niște „accesorii” obligatorii chiar și pentru persoanele care au o rezistență sporită față de efectul razelor UV. În cazul odihnei pe plajă sau în alte situații care presupun expunere directă la soare, cremele de protecție trebuie utilizate de cel puțin 2 ori pe zi.

Evitarea radiațiilor puternice din mijlocul zilei și acoperirea corpului cu haine potrivite este o altă cale de prevenire a alergiei la soare. Cel mai bine e să alegi haine cu protecție UV, cu efect testat. Acestea sunt croite dintr-o țesătură specială, care blochează penetrarea materialului de către razele solare. Până la urmă, și o umbrelă te poate ajuta în acest sens.

O recomandare a specialiștilor constă în terapia cu lumină pentru cei care suferă de alergie solară. Acest remediu se practică de regulă înainte ca sezonul estival să înceapă. Terapia cu lumină desensibilizează pielea în fața soarelui, pregătind-o astfel pentru scurte expuneri directe.

Alături de terapia cu lumină, se recomandă și practicarea terapiei cu esențe naturale. Pielea alimentată cu nutrienți organici devine mult mai pregătită pentru influența factorilor externi, de orice natură. Astfel, adăugător la celelalte acțiuni, merită și apelarea la o baie cu esențe și arome care vor calma pielea și vor restabili starea de bine în tot corpul.

Și nu în ultimul rând, prevenirea manifestărilor alergice la soare poate fi efectuată prin ceea ce mănânci. O dietă sănătoasă te va ajuta să ai o piele mult mai protejată. Consumă suficiente alimente bogate în antioxidanți, care blochează radicalii liberi. Conform specialiștilor, Vitamina E, calciul, folații și acizii grași Omega-3 ajută la prevenirea alergiilor solare. Totuși, pentru o și mai bună pregătire pentru urmarea acestui remediu, ar fi potrivit să consulți medicul.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.