Alaptarea la sugari – tot ce trebuie sa stii

Un studiu MRI releva ca alaptarea îmbunatateste dezvoltarea creierului la sugari. Alaptarea doar la san duce la o dezvoltare mai buna a creierului decat alaptarea mixta. Iar, cea mixta o mai buna dezvoltare decat laptele formula singur.

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Brown University gaseste mai multe dovezi ca alaptarea este mai buna pentru creierul bebelusilor.

Studiul a folosit imagini prin rezonanta magnetica (MRI), ca sa se vada dezvoltarea creierului într-un esantion de copii sub vârsta de 4 ani. Cercetatorii au descoperit ca la varsta de 2 ani, bebelusii care fusese hraniti la san exclusiv pentru cel putin trei luni prezentau o mai buna dezvoltare in partile esentiale ale creierului. Asta în comparatie cu copiii care au fost hraniti cu formula exclusiv sau care au avut o alimentatie mixta. Formula mixta presupune lapte matern si formula.

alaptarea

Alaptarea duce la o buna dezvoltare a creierului

Aceasta nu este primul studiu ce arata ca alaptarea la sân duce la o mai buna dezvoltare a creierului. Studii comportamentale au asociat anterior alaptarea la sân cu mai bune rezultatele cognitive la adolescenti si adulti. Dar acesta “este primul studiu care arata imagini asociate cu diferentele intre alaptarea la sân si cea cu formula în creierul copiilor. Studiul a fost condus de Sean Deoni, profesor asistent de inginerie la Brown University. Am vrut sa vad cat de devreme apar aceste modificari în dezvoltarea creierului. “Ne arata ca sunt acolo aproape de la inceput.”

Deoni conduce Advanced Baby Imaging Lab al universitatii. El si colegii sai au folosit aparate MRI silentioase ce au luat imagini ale creierului bebelusilor in timp ce acestia dormeau. Tehnica MRI a lui Deoni arata microstructura materiei albe,care contine lungi fibre nervoase. Ea ajuta diferite parti ale creierului sa comunice intre ele. În mod special, tehnica priveste teaca de mielina, materia grasa care izoleaza fibrele nervoase si mareste viteza semnalelor electrice. Deoni si echipa lui au analizat 133 copii cu varsta intre 10 luni si patru ani. Toti copiii au fost adusi pe lume la termen, si toti proveneau din familii cu stari socio-economice similare. Cercetatorii au impartit bebelusii în trei grupe. Cei ale caror mame au raportat exclusiv copii alaptati timp de cel putin trei luni. Cei hraniti cu o combinatie de lapte matern si formula, si cei hraniti doar cu lapte formula. Cercetatorii compara copiii mai mari cu cei mici, pentru a stabili graficele de dezvoltare a materiei albe pentru fiecare grup.

Rezultatele studiului

Studiul a aratat ca sugarii hraniti exclusiv cu lapte matern au avut cea mai rapida dezvoltare a materiei albe cu o diferenta substantiala fata de celelalte grupuri. Grupul alimentat atât cu lapte matern cat si cu formula, a avut o dezvoltare mai mare decat grupul alimentat exclusiv cu formula. Dar a avut o mai mica decât grupul alimentat doar cu lapte matern. Am gasit ca diferenta de dezvoltare a materiei albe este de 20 – 30 %, comparând sugarii hraniti cu lapte matern cu sugarii hraniti cu formula. “Cred ca e uluitor ca diferenta este atat de mare, atat de devreme.”

Deoni si echipa lui au combinat datele cu un set de teste cognitive la copiii mai mari. Au notat astfel performanta crescuta a limbajului, a receptiei vizuale si a controlului motric la grupul alaptat doar cu lapte matern.

De asemenea, studiul priveste si efectele alaptarii indelungate la san. O comparatie intre bebelusii care erau alaptati la san pentru mai mult de un an si sugarii alaptati mai putin de un an. Aceasta arata dezvoltarea semnificativ mai buna a creierului la cei alaptati mai mult,in special in zonele responsabile cu functia motorie.

Deoni spune ca legaturile pozitive intre alaptare si dezvoltarea creierului ne arata inca o data ca alaptarea la san este absolut necesara.

 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.