Stabilirea și realizarea scopurilor in dezvoltare personala

Foarte multă lume definește succesul ca o cale de o mie de pași in dezvoltare personala. Ei bine, dacă interpretăm noțiunea dată în acest fel, atunci cu certitudine primul și cel mai important pas spre succes și îndeplinirea visurilor este stabilirea corectă a scopului. În acest sens, ne vin în ajutor sfaturile experților în dezvoltare personală, inclusiv cele expuse de B. Tracy, unul dintre cei mai vestiți consultanți în domeniul dezvoltării personale de pe arena internațională. Acesta restrânge distanța dintre fixarea și realizarea scopurilor la 6 pași.
Care sunt acesti pasi pentru dezvoltare personala?
Primul pas este să-ți imaginezi viața ta ideală. S-o vizualizezi în cele mai mici detalii. Și visând așa, să-ți acorzi 3 întrebări esențiale pentru orice om care vrea să fie fericit:
- Care ai vrea să fie venitul tău într-un an? Dar în cinci ani?
- Cum ar arăta stilul de viață al tău și al familiei tale?
- Care ar fi starea ta de sănătate?
Al doilea pas constă în aceea că, după ce ți-ai imaginat cum ar arăta viața perfectă, să scrii rapid primele trei scopuri care îți vin în minte. Repet: scrie scopurile. Deosebit de important este ca fiecare scop pe care ți-l stabilești să fie scris, altfel există riscul să uiți de el sau acesta să piardă din claritate și precizie. Și mai este o vorbă la noi la români: „ce scrii cu penița, nu tai cu bărdița”. Deci ți-ai fixat în scris cele 3 scopuri.
Următorul pas: redactează-ți scopurile într-o formă corectă care sa te ajute in procesul de dezvoltare personala. Ia o foaie curată și scrie pe ea sub formă de antet: „Scopurile mele”. Fiecare scop pe care îl vei scrie va începe cu pronumele „Eu” urmat de o acțiune la timpul prezent: „Eu câștig suma X de bani până la sfârșitul anului”. Totodată, scopurile trebuie formulate succint. Dacă, de exemplu, ți-ai propus să slăbești, nu scrii un eseu întreg despre cum scapi de celulită, ci te rezumi la o prevedere exactă. De asemenea, scopurile vor fi formulate în termeni pozitivi. În loc să scrii „Eu nu mai adaug în kilograme”, vei nota „Eu slăbesc cu X kilograme”, excluzând negația „nu” din fiecare scop al tău. Așa recomandă B. Tracy și așa vom face și noi.
Importanta organizarii in functie de timp
Al patrulea pas constă în stabilirea unui termen-limită. Cu toții știm că studenții învață în ultima zi înainte de examen! Conform psihologilor, creierul, la fel ca și voința noastră, funcționează mai bine atunci când avem un termen stabilit. Impunându-ne limite de timp, oferim mai multe șanse scopului nostru să devină realitate. Altfel, întotdeauna vom putea amâna realizarea scopului pentru ziua de mâine, iar noi nu dorim așa ceva și în acest caz, nu?
Pasul cinci: Acționează! Fă-ți o listă de activități pe care trebuie să le implementezi pentru ca scopul tău să se materializeze. Elaborează o listă cu oamenii pe care trebuie să-i contactezi sau informația pe care trebuie să o obții. Creează-ți un plan cu ce ai de făcut azi, mâine, până la sfârșitul săptămânii. În fiecare zi, fă câte un mic pas spre scopul tău. Ține minte, niciun scop nu va deveni realitate dacă va rămâne doar pe foaie. Cu atât mai mult nu se va împlini dacă nici măcar pe foaie nu l-ai trecut.
Așadar, acțiune, acțiune și iar acțiune!