Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a pleca la munca in strainatate

Din ce in ce mai multi romani aleg sa isi schimbe viata in totalitate, plecand la munca in afara tarii. Faptul ca exista o multime de locuri de munca in strainatate foarte bine platite si ca majoritatea tarilor vestice sunt mult mai bine organizate din punct de vedere social, este extrem de atractiv.

Totusi, o astfel de schimbare poate sa fie o reala provocare pentru oricine.Multi romani ajung sa se intoarca dupa doar cateva luni pe motivul ca nu se pot integra. Tocmai de aceea, inainte de a lua o decizie si a pleca in strainatate, este bine sa te pregatesti cat mai bine.

Ce trebuie sa stii inainte de a pleca la munca in strainatate?

  1. Cauta locuri de munca doar in surse sigure. Nu crede toate ofertele pe care le primesti pe Facebook! De regula, daca par prea bune pentru a fi adevarate, cel mai probabil nu sunt adevarate. Cauta locuri de munca doar pe site-urile de profil in care ai incredere si asigura-te ca firma care te angajeaza este cat se paote de serioasa.
  2. Informeaza-te in legatura cu tara in care pleci. Vei schimba mediul in totalitate, motiv pentru care este bine sa stii la ce sa te astepti. Afla totul despre tara in care mergi, incepand cu obiceiurile oamenilor si terminand cu lucrurile care sunt interzise. Daca ajungi intr-o noua societate trebuie sa te integrezi si sa respecti regulile de acolo.
  3. Invata limba tarii in care mergi, macar la nivel conversational. Nu trebuie sa o stii la perfectie mai ales daca alegi un loc de munca in constructii sau intr-un domeniu in care nu este nevoie sa vorbesti. Totusi, este bine sa stii sa comunici cu vanzatorii in magazine, cu colegii de munca si cu cei cu care intri in contact.
  4. Nu pleca fara a avea unde sa stai. Inainte de a pleca la munca in strainatate asigura-te ca ai un loc de cazare. In caz contrar, risti sa ramai pe strazi cateva nopti. De asemenea, asigura-te ca ai la tine bani pentru a te descurca 2-3 saptamani si pentru a te putea intoarce acasa. Oricat de sigura ar parea o oportunitate, s-au intalnit cazuri in care acea oportunitate a fost o mare pacaleala.
  5. Anunta persoanele din jurul tau unde mergi. Nu in ultimul rand, atunci cand pleci la munca in strainatate este  bine sa anunti familia si prietenii unde mergi si sa le dai un numar de telefon de la noua locatie.

Este bine sa te astepti sa iti fie greu. Inceputul este intotdeauna dificil, insa oamenii sunt facuti sa se adapteze, asadar, daca rezisti in primele luni te vei obisnui oriunde.

 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.