Ce trebuie să știi despre cosmetica organică?

Cosmetica organică este solutia pentru tendințele actuale în folosirea diverșilor compuși chimici în majoritatea produselor din comerț. Acestea stârnesc dubii și întrebări cu privire la calitatea lor și efectele pe care le pot avea asupra stării noastre de sănătate. Multe cliente au suferit căderi puternice de păr după folosirea unor anumite tipuri de vopsea. Alte efecte au fost cele de alergii sau iritații de la creme. Întotdeauna recomandăm doamnelor același  lucru: să citească cu atenție conținutul de pe etichete. De asemenea, ele pot să opteze, maxim posibil, pentru cosmetica organică.

Următoarea provocare este cum să înțelegi dacă produsul este organic sau nu. Jane Iredale, fondatoarea Iredale Mineral Cosmetics și a primei linii complete de cosmetică minerală a dat detalii într-un interviu. Spunea că ideea liniei de cosmetică minerală i-a venit atunci când a început să citească etichetele de pe produse. „Nu înțelegeam nimic. Avem impresia că e scris într-un limbaj de bioinginerie, fizică cuantică sau proiectare autocad. Adevărul pe care l-am trăit atunci a fost că dacă nu înțeleg ce substanțe folosesc, nu pot fi sigură nici de efectul lor asupra organismului meu.”

Beneficiile produselor de cosmetica organică

  1. Produsele cu riscul cel mai scăzut al efectelor adverse trebuie să conțină sigla unui organism de inspecţie şi certificare a produsului dat. Bineînțeles, aceste reglementări și rigori ce țin de termenii utilizați, siglă si perioadă de conversie variază de la o țară la alta. Insa, există câteva care rămân valabile indiferent de regiune. Printre ele sunt: interzicerea utilizării organismelor modificate genetic sau a iradierilor, interzicerea folosirii pesticidelor, fertilizatorilor și a hormonilor de creștere. În plus, solul pe care urmează să se realizeze producția trebuie ferit de orice tip de substanțe chimice încă dinainte de începerea procesului de cultivare a plantelor. Chiar și în cazul producerii materiei prime pentru industria cosmetică.

Produsele bio

  1. În practică, nu există nicio diferență între produsele bio, eco sau organice. Acest lucru trebuie știut pentru a nu cădea în capcana eventualilor escroci. Acestia tind să comercializeze anumite produse la un preț ridicol de mare invocând anumite mituri despre deosebirea dintre aceste categorii de produse. În fapt, produsele obținute din materie organică și printr-un proces eco-friendly se pot denumi cu oricare dintre cele 3 determinative. Este important de stiut ca prețul nu trebuie să varieze semnificativ.
  2. De regulă, produsele bio dintr-o anumită gamă se vând în spații autorizate, special amenajate. Dacă însă acest criteriu formal nu este respectat 100%, va trebui să fiți atenți la anumite informații care trebuie să se regăsească în mod obligatoriu pe etichetă. Printre acestea sunt: denumirea articolului, numele și adresa producătorului, metoda de producție utilizată, numele și marca organismului de certificare și inspecție. În cazul în care cel puțin una dintre aceste date lipsește sau trezește anumite suspiciuni, atunci există riscul ca produsul dat să nu corespundă categoriei.
  3. Dacă intenționați să procurați anumite produse bio de îngrijire corporală produse în România, atunci e bine să știți că acestea vor purta pe ambalajul lor sigla „ae”. Aceasta reprezinta abrevierea termenului „agricultură ecologică”. Ea apare chiar și în cazul anumitor plante uscate, esențe și uleiuri. În rest, pe celelalte produse, se vor regăsi sigla comunitară (în cazul celor de proveniență europeană). Iar celelalte însemne prevăzute de cadrul normativ comunitar, care împreună, garantează calitatea și siguranța produsului dat.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.