Prima vizita la dentist
Dacă bebelușului au început să-i apara dinții, nu ezitați să faceți o vizită pedodontului. Primul control stomatologic este indicat să fie efectuat în primele 6 luni de la erupția primului dinte al copilului și nu mai tarziu de vârsta de 12 luni. Această “întâlnire” este o etapa esențiala pentru a informa parinții despre regulile elementare de igienă alimentară, buco-dentara și despre consecințele obiceiurilor greșite de îngrijire.
Discutați cu copilul înainte de a merge la stomatolog, explicați-i ce urmeaza să i se întâmple, astfel încât acesta să fie pregatit de acest eveniment. Pentru a scădea frica copilului la un control sau în timpul unui tratament stomatologic, în cazul copiilor mici este indicata prezenta în cabinetul dentar a unuia dintre parinti, ceea ce dă copilului un sentiment de siguranță.
Copiii foarte mici sunt examinați în brațele parinților sau aparținatorilor.
În plus, comunicarea cu copilul trebuie sa fie simplă, concreta și în termeni pozitivi, medicul cautând să laude comportamentul cooperant al copilului. Chiar și atunci când copilul plânge în timpul manvrelor terapeutice, medicul trebuie să îl încurajeze și să îl felicite pentru că a stat liniștit și tratamentul a putut să fie finalizat.
Vizita copilului la dentist poate fi extrem de intrigantă, dacă doctorul știe să transforme totul într-un joc educativ, astfel încât copilul să devina curios și să se simtă în siguranță.
Controlul începe prin a-i explica copilului ce urmează să i se facă, dupa care se vor controla: dinții, gingiile, mucoasa din cavitatea bucala, modul în care pacientul ține dintii în contact. Se recomanda apoi, în funcție de fiecare caz în parte, tratamentul necesar, de exemplu: tratamentul leziunilor carioase la dinții de lapte și/sau permanenti, sigilarea primilor molari permanenti (care apar in jurul varstei de 6 ani).
Printre afecțiunile care pot fi prevenite prin vizitele regulate la stomatolog (de 2 ori pe an) sunt cariile dentare și bolile gingiilor. La copiii mici există o forma particulara de carie – asa numita “carie de biberon” sau caria severă precoce a copilariei, în care primele leziuni carioase apar chiar înainte de vârsta de 2 ani.
Astfel, fie că sunteți adult sau părinte, vizita la stomatolog ar trebui sa figureze pe agenda activitatilor anuale.