Importanta alimentatiei bebelusului
De la un anumit punct, laptele matern sau preparatele din lapte nu mai sunt suficiente pentru bună dezvoltare a sugarului, iar hrana lui trebuie să fie diversificată.
Nutriționistii și Organizația Mondiala a Sănătatii recomandă ca diversificarea alimentației să nu fie facuta prea devreme și săa nu fie introdusa prea brusc. Până la vârsta de ăase luni, sugarii au nevoie numai de lapte pentru a se putea dezvolta normal. Nici aparatul digestiv al sugarului nu este încă bine dezvoltat până la această vârstă, la fel și reflexul de masticație. Întreruperea prematură a laptelui poate cauza probleme de dezvoltare a oaselor și dentitiei, ca o consecința a unui nivel scăzut de calciu.
De la vârsta de sase luni, în schimb, laptele nu mai acopera necesitatiile nutritive ale sugarului si trebuie introduse alimente noi, progresiv. Din acest moment (sase luni) bebelusul stie deja sa mestece, sa înghita alimente mai consistente si este pregatit să simtă gusturi noi.
Care sunt dezavantajele diversificării precoce a alimentației copilului?
– solicită funcția digestivă insuficient maturată la sugar
– solicită rinichii insuficient dezvoltați la sugar
– favorizează obezitatea
– introducerea glutenului poate favoriza apariția celiachiei.
Ce avantaje presupune diversificarea alimentației bebelușului?
-induce un ritm rapid de creștere
-favorizează apariția dentiției
-ofera un aport suplimentar de vitamine, fier și fibre.
Ce presupune diversificarea alimentației?
A diversifica alimentația bebelușului presupune introducerea treptata a altor alimente decât laptele, pe care copilul le va consuma cu lingurița.