7 Remedii naturale pentru mastită
Alăptarea la sân reprezintă o experiență extraordinară pentru mamă și copil. Este metoda prin care se creează cea mai puternică legătură între voi. Conform studiilor, mișcarea pe care o efectuează bebelușul în timpul alăptării determină eliberarea unei cantități mari de oxitocină, hormonul responsabil cu sentimentele de iubire, din creierul mamei. Eliberarea acestui hormon intensifică legătura și conexiunea care se creează în relația mamă-copil.

Însă la fel ca în orice altă situație, există și aspecte mai puțin plăcute ale alăptării. Unul dintre acestea îl reprezintă mastita. Aceasta este o infecție al țesutului mamar care implică lărgirea, umflarea și durerea sânului afectat. Durerea cauzată poate fi atât de puternică încât sânul afectat devine roșu și tare.
În cel mai rău caz, mastita netratată poate duce la un abces care trebuie îndepărtat printr-o intervenție chirurgicală. Metoda convențională de tratament al mastitei este o cură de antibiotice. Cu toate că acest tratament este eficient, nu este indicată utilizarea medicamentelor în timpul alăptării. Așadar, îți vom arăta câteva remedii naturale pentru mastită.
7 remedii naturale pentru mastită
- Alăptează bebelușul
În general, mastita arată că un canal de lapte din sân este înfundat. Nu există o metodă mai bună să eliberezi acel canal, decât să alăptezi bebelușul frecvent. Deși alăptarea poate fi dureroasă în timpul unei infecții active, este totuși cel mai bun remediu pentru mastită. Chiar și în cazul unei paciente cu tratament convențional cu antibiotice, medicii recomandă, în general, ca pacienta să continue să alăpteze frecvent pentru a accelera procesul de vindecare.
- Masează sânul afectat
În timp ce alăptezi bebelușul, masează sânul afectat cu degetele. Acest lucru va ajuta la destinderea canalului de lapte înfundat. Masează dinspre exteriorul sânului înspre sfârc, în zona afectată.
- Umple-ți sutienul cu frunze de varză
Poate suna ciudat, însă o frunză de varză plasată în sutien în zona afectată va face minuni pentru a liniști sânul inflamat. O frunză rece de varză acționează precum o compresă rece pentru reducerea inflamației. Acest remediu nu doar ameliorează sensibilitatea sânului, dar ajută și la desfundarea canalului de lapte pentru a elimina infecția.
- Mănâncă usturoi crud
Consumul usturoiului crud în fiecare zi este o alternativă naturală pentru antibiotice. Usturoiul este antibioticul naturii și nu are efecte secundare negative. De asemenea, îl poți consuma în siguranță, chiar și când alăptezi.
- Fă dușuri fierbinți
Un duș fierbinte, în timpul căruia lași apa să ajungă pe sânul afectat, ajută la destinderea canalului de lapte înfundat, reduce inflamația și calmează durerea.
- Odihnește-te suficient
Ca și în cazul oricărei infecții, corpul luptă din greu să scape de mastită. De aceea, este esențial să te odihnești cât poți de mult, pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecției cât mai repede posibil.
- Ia echinaceea
Echinaceea este o plantă imuno-stimulatoare, care ajută corpul să lupte cu infecțiile.
Folosește remedii naturale pentru mastită
Urmând un protocol strict folosind aceste remedii naturale pentru mastită încă de la primele semne de inflamație este la fel de eficient precum tratamentul cu antibiotice. Însă la fel ca în orice problemă medicală, cea mai bună soluție este prevenția. Alăptează des, pentru a preveni înfundarea canalelor de lapte. În cazul în care bebelușul nu poate fi alăptat suficient de des, mulge laptele folosind o pompă pentru sân.