Ziar online cu multe informatii utile, calatorii, experiente, dezvoltare personala, articole despre viata, webmasters, ai toate stirile intr-un singur loc.

Beneficiile alaptarii asupra mamei si a bebelusului

0

Este stiut faptul ca laptele matern reprezinta cea mai sanatoasa hrana pentru bebelus. Insa dincolo de nutritie, laptele matern are numeroase alte beneficii. Iar beneficiile nu sunt resimtite doar de catre bebelus, ci si de catre mama. Este recomandat ca bebelusul sa fie alaptat cel putin in primele sase luni de viata. Asadar, iata care sunt beneficiile alaptarii asupra ta si a bebelusului.

Beneficiile alaptarii pentru bebelus

Alaptarea protejeaza bebelusul impotriva bolilor

Conform studiilor, alaptatul reduce riscul aparitie diverselor boli la bebelus. Lista include virusi la stomac, boli respiratorii, infectii ale urechii si chiar meningita. Cea mai mare protectie este obtinuta atunci cand bebelusul este alaptat exclusiv in primele sase luni de viata. Acest lucru inseamna ca nu i se administreaza formula de lapte, apa, sau mancare solida.

Alaptarea continua sa aiba efecte pozitive chiar si dupa ce se incheie. Conform studiilor, alaptare reduce riscul de aparitie a unor tipuri de cancer la copii. De asemenea, alaptarea reduce riscul ca un copil sa dezvolte diverse boli mai tarziu, in viata. Printre aceste boli se numara diabetul de tip 1 si 2, colesterolul crescut si boala inflamatorie a intestinelor.

Alaptarea scade riscul unor alergii

Anumite componente care se regasesc in laptele matern ajuta sistemul imunitar, astfel incat bebelusul nu va dezvolta alergii alimentare. Aceste componente ofera un strat de protectie tractului digestiv al bebelusului. Fara aceasta protectie, se poate dezvolta inflamarea tractului.

Alaptarea poate creste inteligenta copilului

Conform unor cercetatori, s-a gasit o conexiune intre alaptare si dezvoltarea cognititva. Conform oamenilor de stiinta, copiii care sunt alaptati se dezvolta mult mai bine mental. Expertii sustin ca acest lucru se datoreaza legaturii emotionale care se creeaza intre bebelus si mama in timpul alaptarii. Insa pe langa aceasta legatura, un rol important in dezvoltarea inteligentei il au si acizii grasi din laptele matern.

Alaptarea poate proteja bebelusul de obezitate

Unul dintre beneficiile alaptarii il reprezinta scaderea riscului unei greutati corporale crescute sau a obezitatii. Riscul obezitatii in timpul adolescentei sau a perioadei de adult scade daca bebelusul a fost exclusiv alaptat. De asemenea, scade riscul pe masura ce creste perioada de alaptare.

Beneficiile alaptarii asupra mamei si a bebelusului
Beneficiile alaptarii asupra mamei si a bebelusului

Beneficiile alaptarii pentru mama

Alaptarea scade nivelul de stres al mamei si riscul depresiei postpartum

Femeile care nu alapteaza sau care opresc alaptarea prea devreme risca sa intre in depresia postpartum. Numeroase femei declara ca se simt relaxate in timp ce alapteaza. Acest fapt se datoreaza eliberarii de oxytocina.

Alaptarea poate reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer

Conform unor studii, s-a descoperit ca pe masura ce creste perioada alaptarii, mama devine mai protejata impotriva cancerului la san si a cancerului ovarian. Cel mai bun efect impotriva cancerului la san este atunci cand femeia alapteaza cel putin un an. Se presupune ca alaptarea ajuta datorita schimbarilor care au loc la nivelul sanului in timpul alaptarii. In plus, lactatia reduce cantitatea de estrogen pe care o produce organismul. De asemenea, cancerul ovarian este posibil sa fie legat tot de reducerea cantitatii de estrogen.

Concluzie

Beneficiile alaptarii sunt diverse, atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Pentru bebelus, alaptarea ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar si impiedica aparitia diverselor boli. Pentru mama, alaptarea ajuta la relaxare si scade riscul aparitiei unor tipuri de cancer.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Captcha 59 − 53 =

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptare Citeste mai mult

Politica de confidențialitate și cookie-uri