Ziar online cu multe informatii utile, calatorii, experiente, dezvoltare personala, articole despre viata, webmasters, ai toate stirile intr-un singur loc.

Parcul etnografic din Cluj – idee de escapada

0

Clujul reprezinta un oras fruntas in ceea ce priveste comoara culturala pe care o detine. In acest oras vei descoperi franturi de cultura pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le cunoasca. Un astfel de loc este parcul etnografic din Cluj.

Se spune ca cei care nu-si cunosc trecutul nu vor reusi sa aprecieze viitorul. De aceea, propun clujenilor si nu numai o plimbare prin ingeniosnul si originalul Parc Etnografic National. Aici poti descoperi traditii si valori romanesti. Acesta e locul ideal pentru fotografii de nunta in stil rustic, fiind el insusi un sat. Celebrele poze pe capite de fan, in tarnatul casei sau pe veranda plina de muscate se pot realiza fara problema aici.

De ce este special parcul etnografic din Cluj?

Acest loc reprezinta o adevarata oaza de istorie si mai ales de traditie. Parcul etnografic “Romulus Vuia” este considerat un muzeu in aer liber. Acesta ne incanta privirea si ne cucereste mintea cu aproximativ 200 de exponate care o sa ne ajute sa construim povestea voastra de iubire.

Precum spuneam, Parcul etnografic “Romulus Vuia” prezinta patru sectoare tematice care abunda in cultura, istorie si traditie. Acestea sunt: instalatii tehnice si ateliere mestesugaresti, tipuri zonale de gospodarii si monumente arhitecturale populare, sector etno-botanic si bineinteles sector etno-zootehnic. Exponatele sunt vechi de peste 400 de ani! Acest lucru aduce cu sine poarta spre o alta lume. Si fiecare vizitator poate sa treaca prin ea atunci cand alege sa-l viziteze.

Din dorinta de a arata lumii cat de bogata este tara noastra si mai cu seama zona Ardealului, Romulus Vuia a pus bazele acestui Parc etnografic tematic din Cluj, in anul 1929. In urma Dictatului de la Viena din anul 1940, acest parc a fost mutat la Sibiu unde ramane pana in anul 1945 cand se intoarce la Cluj pe strada Taietura Turcului, unde ramane pana in prezent.

Chiar daca Clujul nu e orasul vostru de bastina, aici veti gasi cu siguranta o gospodarie din locul in care veniti. Fiindca are in total 13 gospodarii caracteristice zonelor:

  • Bistrista
  • Maramures
  • Campia Transilvaniei
  • Muntii Apuseni

Aici puteti gasi 5 case alterier, 3 biserici de lemn, o poarta de cimitir si 34 de instalatii tehnice taranesti. Toate aceste atractii ale Parcului Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj reprezinta o imbinare perfecta intre traditie, religie, cultura, origini si frumusetea de altadata. Aici, daca esti atent vei descoperi ca fiecare exponant in parte isi spune o poveste. Si desigur ca fiecare merita sa fie ascultata si transmisa mai departe.

Consider ca fiecare turist curios care trece prin Cluj ar trebui sa-si faca timp si sa treaca prin acest loc plin de frumusete si traditie.  Este garantat ca se va incarca cu cat mai multa cultura si pofta de cunoastere.

V-a placut articolul ?

0 / 5

Rezultat voturi:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Captcha − 4 = 6

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptare Citeste mai mult

Politica de confidențialitate și cookie-uri