10 metode ca sa-ti motivezi copilul sa invete

Ca parinte, te simti adeseori depasit de situatie sau chiar dezamagit, vazand ca scoala si invatatura nu sunt tocmai pe placul copilului tau. Fie ca tie ti-a placut sau nu scoala, iti doresti ce este mai bun pentru copilul tau, de aceea pui mare pret pe educatie. Desigur, nu toti copiii sunt elevi eminenti, dar tot vrei sa-l vezi pe al tau ca obtine rezultate bune. Ei bine, in acest caz, nu trebuie sa limitezi invatatul doar in sala de clasa. Desigur ca lucrurile pe care le invata la scoala sunt cruciale pentru dezvoltarea intelectuala si sociala a copilului, dar si tu ai un aport important in educatia lui. Asadar, este necesar sa iti motivezi copilul sa invete, pentru a reusi.

10 metode ca sa-ti motivezi copilul sa invete
10 metode ca sa-ti motivezi copilul sa invete

Cum iti motivezi copilul sa invete?

Pentru a motiva copilul sa invete, este necesar sa il ajuti sa se deschida spre idei noi. Astfel, bucuria lui de a descoperi noi lucruri se va reflecta si asupra rezultatelor sale scolare.

  1. Umple lumea copilului tau cu lectura

Cat timp copilul este mai mic, poti sa ii citesti tu si alti membri ai familiei. Cand copilul creste, puteti stabili impreuna un program pentru citit, moment in care toti membrii familiei vor citi cate o carte. Astfel, ii demonstrezi copilului tau cat de important este cititul pentru tine. Este de folos sa ai in casa intotdeauna carti, ziare si reviste.

  1. Incurajeaza-l sa isi exprime parerea, sa vorbeasca despre sentimente si sa faca alegeri

Lasa-l sa aleaga ce desert se potriveste cu cina din seara asta, sau lasa-l sa isi aleaga singur activitatile extrascolare la care isi doreste sa participe. De asemenea, cere-i implicarea in deciziile familiale, aratandu-i astfel ca parerea lui conteaza. Astfel, il motivezi sa invete, pentru ca se va simti apreciat.

  1. Arata-ti entuziasmul pentru interesele copilului si incurajeaza-l sa invete lucruri care il fascineaza

Ajutandu-l sa isi manifeste interesul pentur anumite domenii sau subiecte, iti motivezi copilul sa invete. De exemplu, daca este pasionat de cai, spune-i sau citeste-i povesti despre cai si calarie, sau insarcineaza-l sa gaseasca cinci lucruri interesante despre cai intr-o enciclopedie.

  1. Asigura-i invatarea prin diverse stiluri

Poti sa iti motivezi copilul sa invete, ajutandu-l sa descopere si alte metode de invatare, precum invatarea prin ascultare, invatarea vizuala, sortare si clasificare. Pentru aceste moduri, pot fi folosite diverse jocuri, precum cuburile.

  1. Prezinta-i cu entuziasm noi lucruri pe care le inveti tu

Arata-i copilului tau ca si tu inveti noi lucruri. Fie ca este vorba despre trucuri de gradinarit pe care le inveti de pe internet, sau de cursuri pe care le urmezi, arata-te entuziasmata de acest lucru.

  1. Intreaba-l pe copil ce invata la scoala, nu ce note ia

Intreaba-l pe copil ce a invatat la scoala. Prezentandu-ti noua lectie, il ajuta sa aprofundeze ceea ce a invatat la scoala.

  1. Ajuta-ti copilul sa isi organizeze lectiile pentru scoala

Daca copilul se simte coplesit de multimea de teme si fise de lucru pentru scoala, va petrece mai mult timp ingrijorandu-se, decat invatand. Asadar, ajuta-l cu verificari si sfaturi.

  1. Felicita-l pentru reusite, indiferent cat de mici

De exemplu, daca termina de citit o carte, il lasi sa se joace o ora pe tableta sau laptop. Astfel, il ajuti sa se reincarce cu energie pozitiva si va dori sa invete mai mult si sa isi propuna noi teluri.

  1. Tine cont de punctele forte, ajutandu-l sa dezvolte talente

Copiii nu pot excela la toate materiile. Asadar, chiar daca nu e bun la matematica, poate se descurca de minune la limba si comunicare.

  1. Transforma evenimentele de zi cu zi in oportunitati de invatare.

Incurajeaza-ti copilul sa exploreze lumea inconjuratoare, adresandu-i intrebari si facand conexiuni.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.