Nasterea naturala – avantaje si dezavantaje

Una dintre cele mai comune intrebari pe care si le ridica femeile insarcinate este cum sa nasca. Desigur ca sunt si cazuri in care nasterea prin cezariana este absolut necesara, insa daca nu este asa, cum este mai bine sa nasti? Pe baza acestui subiect, exista numeroase discutii. Unele mamici sunt pro nastere naturala, in schimb ce altele nici nu iau in considerare posibilitatea unei astfel de nasteri. In realitate, atat nasterea naturala, cat si nasterea prin cezariana au avantaje si dezavantaje. Dar sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele nasterii naturale.

Nasterea naturala – avantaje si dezavantaje
Nasterea naturala – avantaje si dezavantaje

Nasterea naturala – avantaje si dezavantaje

Avantajele nasterii naturale

       Este modalitatea naturala de a naste, asadar corpul tau este echipat pentru aceasta, fara sa fie nevoie de interventie medicala. Nasterea incepe cu dilatarea cervixului si se incheie cu un nou-nascut.

       Femeile au un sentiment de putere si realizare dupa nasterea naturala, intrucat participa activa la aceasta. Ele trebuie sa isi ajute copilul sa vina pe lume.

       Dupa nasterea naturala, spitalizarea este de durata mai scurta.

       Recuperarea in urma nasterii naturale este mai rapida si vei avea dureri mai slabe.

       Bebelusul nu este atat de predispus la riscurile unor probleme respiratorii.

       Bebelusii nascuti natural au un risc scazut de hipertensiune pulmonara persistenta, precum si de aparitie a astmului, alergiilor alimentare si intolerantelor la lactate.

       In viitoarele sarcini, travaliul ar putea fi mai scurt si mai usor.

       Femeile care nasc natural isi pot alapta bebelusul imediat si mult mai eficient, decat femeile care nasc prin cezariana. Astfel, este mai usor sa creeze o legatura puternica, inca de la inceput, intrucat mama si nou-nascutul au contact imediat.

       Esti predispusa la un risc scazut de hemoragie, cheaguri de sange si rani ale organelor interne.

Dezavantaje ale nasterii prin cezariana

       Frica de nasterea naturala poate cauza anxietate si tulburari emotionale in cazul unor femei.

       Desi majoritatea nasterilor naturale nu intampina complicatii, exista totusi anumite complicatii neasteptate care pot aparea in timpul travaliului si al nasterii, inclusiv hermoragia.

       In cazul nasterii naturale, exista riscul de rupere a perineului. Aceasta poate varia de la ruperi usoare, pana la laceratii de gradul patru, care ajung pana la nivelul rectului. Acest lucru ar prelungi perioada de refacere de dupa nastere.

       Bebelusul este expus riscului de privare de oxigen.

       Bebelusul poate experimenta traume fizice in momentul trecerii prin canalul nasterii. Acest risc creste in cazul nasterii naturale asistate (cu forceps sau extractie aspirata).

       Nasterea vaginala creste probabilitatea prolapsului de organe pelvine in urma nasterii.

       In cazuri rare, dupa nasterea naturala poate aparea inversarea uterina. Aceasta este o complicatie care pune viata in pericol si apare atunci cand partea superioara a uterului se intoarce spre interior. Trebuie tratata imediat, altfel poate cauza hemoragie severa si soc, putand astfel duce chiar la moartea mamei.

       Daca ai suferit o ruptura sau episiotomie, s-ar putea sa ai dureri in urma actului sexual timp de trei luni dupa nastere.

       Uneori, in timpul nasterii naturale, coccisul poate fi ranit, desi cazurile de astfel de vatamari sunt putin frecvente.

 

       Femeile care nasc natural prezinta rate mai mari de incontinenta urinara. 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.