Nasterea prin cezariana – avantaje si dezavantaje

Multe femei considera ca nasterea prin cezariana este mult mai periculoasa si mai neplacuta decat nasterea naturala. Insa ambele tipuri de nastere au atat avantaje, cat si dezavantaje. De data aceasta, iti vom prezenta care sunt avantajele si dezavantajele nasterii prin cezariana.

Nasterea prin cezariana – avantaje si dezavantaje
Nasterea prin cezariana – avantaje si dezavantaje

Nasterea prin cezariana – avantaje si dezavantaje

Avantajele nasterii prin cezariana

       Nasterea prin cezariana planificata poate fi mult mai convenabila. Intrucat data nasterii bebelusului este, in general, planificata din timp, vei suferi de mai putin stres si anxietate in legatura cu travaliul.

       Mama poate simti ca detine mai bine controlul, intrucat stie cand se va naste bebelusul. Astfel, poate sa isi planifice concediul de maternitate din timp.

       Poti evita sarcina peste termen cu ajutorul unei nasteri planificate prin cezariana. Majoritatea nasterilor prin cezariana sunt planificate intre saptamana 39 si 40 de sarcina.

       Comparativ cu nasterea naturala si nasterea prin cezariana neplanificata, nasterea prin cezariana planificata prezinta un risc scazut de hemoragie postpartum.

       In comparatie cu o nastere prin cezariana de urgenta, nasterea planificata de cezariana are un risc mult mai scazut de complicatii, precum infectiile, ranirile accidentale ale organelor adbominale, ranirea bebelusului si probleme legate de anestezie.

       Daca suferi de o boala cu transmitere sexuala sau o infectie, riscul de a-ti infecta bebelusul este mult redus daca alegi sa nasti prin cezariana.

       Riscul traumelor de nastere, precum vanatai si umflaturi, sunt reduse comparativ cu nasterea naturala.

       Este posibil sa ai un risc scazut de leziuni ale pelvisului. Femeile care nasc prin cezariana planificata prezinta mai putine cazuri de incontinenta urinara in saptamanile de dupa nastere.

Dezavantajele nasterii prin cezariana

       Operatia de cezariana este o operatie abdominala majora, care este insotita de riscuri si complicatii chirurgicale si legate de anestezie. Efectele secundare are anesteziei pot include migrene severe, greata si varsaturi. De asemenea, anestezia il poate afecta si pe bebelus, determinandu-l sa fie lenes si inactiv dupa nastere.

       Femeile care nasc prin cezariana au spitalizari de durata mai lunga si o perioada de recuperare mai lunga decat femeile care nasc natural.

       In cazul unei nasteri planificate, risti sa nasti inainte de termen, in cazul in care a fost estimata gresit data cand ajungi la termen.

       In cazul unei operatii complicate, risti ca medicul chirurg sa iti taie accidental intestinele sau vezica urinara.

       Pierzi mai mult sange in cazul nasterii prin cezariana decat in cazul nasterii naturale. Intre doua si trei procente din femeile care nasc prin cezariana au nevoie de transfuzie de sange.

       Este posibil sa ai functii intestinale scazute dupa nasterea prin cezariana.

       Problemele respiratorii sunt mult mai comune in cazul bebelusilor nascuti prin cezariana.

       Conform unor cercetari, s-a descoperit ca sansele de deces neonatala sunt mai crescute la bebelusii nascuti prin cezariana, decat la cei nascuti naturali. Decesul neonatal este atunci cand bebelusul moare in primele 28 de zile de viata.

       Daca iti doresti o familie mare, ar trebui sa te gandesti bine inainte de a naste prin cezariana. Dupa una sau mai multe nasteri prin cezariana, esti expusa la risc crescut de a dezvolta placenta praevia.

       Daca ai o nastere prin cezariana anterioara, riscul de ruptura uterina este crescut.

       Alaptarea este mai dificila dupa nasterea prin cezariana.

       In unele cazuri, bebelusul ar putea fi taiat sau zgariat de bisturiul chirurgului in timpul operatiei de cezariana. Totusi, in general, sunt doar mici zgarieturi.

       Bebelusii nascuti prin cezariana prezinta un risc ridicat de hipertensiune pulmonara persistenta.

       Bebelusul tau este expus riscului de a avea un scor Apgar scazut.

       O cezariana planificata este mult mai scumpa decat o nastere naturala.

Alte riscuri ale nasterii prin cezariana

       Exista riscul de infarct.

       Poate aparea hematomul plagii, adica o masa de sange coagulat sub locul inciziei.

       Pot aparea cheaguri de sange in vene.

       Poate sa se deschida incizia.

       Poate aparea hemoragia care necesita histerectomie (indepartarea uterului).

       Poti experimenta amorteala sau durere in zona cicatricii.

 

       Pot aparea infectiile postpartum. 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.