Nașterea în apă – beneficii și riscuri
Nașterea în apă este procesul prin care se dă naștere bebelușului într-o cadă cu apă caldă. Unele femei aleg să își petreacă travaliul în apă, dar să iasă pentru nașterea efectivă. Altele preferă ca întreg procesul nașterii să aibă loc în apă. Conform teoriei, nașterea în apă este un proces gentil pentru bebeluș și mai puțin stresant pentru mamă. Numeroși obstetricieni, centre de naștere și moașe consideră că reducând stresul travaliului reduce riscul de complicații fetale. Însă nașterea în apă ar trebui să aibă întotdeauna loc sub supravegherea unui personal medical calificat.

Beneficiile nașterii în apă
Iată câteva dintre beneficiile pe care le oferă nașterea în apă pentru mamă:
- Apa caldă este liniștitoare și relaxantă.
- S-a demonstrat că în ultimele stadii ale travaliului, apa crește energia femeii.
- Efectul de plutire reduce greutatea corporală a mamei, permițând mișcarea liberă și repoziționarea.
- Flotabilitatea determină contracțiile uterine să devină mai eficiente și îmbunătățește circulația sângelui. Aceste lucruri rezultă într-o mai bună oxigenare a mușchilor uterini, mai puțină durere pentru mamă și mai mult oxigen pentru bebeluș.
- Anxietatea provocată de travaliu poate adeseori crește tensiunea arterială. Scufundarea în apă ajută însă la scăderea tensiunii arteriale în astfel de cazuri.
- Apa reduce hormonii răspunzători cu stresul, permițându-i corpului mamei să producă endorfine, care servesc drept inhibitori ai durerii.
- Apa determină perineul să devină mai elastic și mai relaxat, reducând incidența și severitatea ruperii și necesitatea unei epiziotomii și a cusăturilor.
- Pe măsură ce femeia aflată în travaliu se relaxează fizic, este capabilă să se relaxeze și mental. Astfel, se poate concentra mai bine asupra procesului de naștere.
- Apa asigură un sentiment crescut de confidențialitate, astfel că reduce inhibițiile, anxietatea și temerile.
Nașterea în apă are beneficii și pentru bebeluș:
- Apa îi asigură bebelușului un mediu similar cu cel din sacul amniotic.
- Apa reduce stresul nașterii pentru bebeluș, oferindu-i totuși un simț al siguranței.
Nașterea în apă și riscurile ei
În ultimii ani, nașterea în apă a devenit din ce în ce mai populară. Câteva studii realizate în Europa au arătat o rată a mortalității perinatale similară în cazul nașterii în apă și a celei convenționale. Conform unui articol scris de către Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor, există un risc teoretic de embolie a apei, care apare atunci când apa intră în sângele mamei. Deși Jurnalul Medical Britanic este 95% încrezător că nașterea în apă este sigură, ei spun că există un posibil risc de aspirație a apei.
Dacă bebelușul experimentează o stare de stres în canalul de naștere, sau în cazul în care cordonul ombilical se răsucește, bebelușul ar putea suspina pentru aer. Acest lucru ar face posibilă inhalarea apei. Totuși, aceasta ar fi o situație rară, întrucât bebelușii nu inhalează în mod normal până nu sunt expuși la aer.
Un alt potențial risc este să se frângă cordonul ombilical atunci când bebelușul este adus la suprafața apei. Totuși, acest lucru poate fi prevenit, folosind prudența la ridicarea bebelușului la pieptul mamei.
Cum să te pregătești pentru nașterea în apă
În primul rând, discută cu medicul tău. Chiar dacă spitalul sau cabinetul nu dispune de o cadă pentru nașteri, medicul tău ar putea să îți recomande un centru specializat în nașterile în apă. Asigură-te că spitalul sau centrul în care îți dorești să naști oferă posibilitatea nașterii în apă.