Dezvoltarea socială și emoțională la copii

Ce este dezvoltarea socială și emoțională la copii și de ce este importantă? Ea se referă la capacitatea de a ne recunoaște emoțiile și a avea un anumit grad de control asupra lor. De asemenea, se referă la a avea empatie pentru ceilalți, a fi capabili să gestionăm un conflict și a lua decizii corecte în ceea ce privește comportamentul personal și social. Aceste abilități sunt critice pentru succesul școlar, dar și în viață. Fie că îți vine sau nu să crezi, aceste lucruri trebuie învățate, iar cel mai bun moment pentru a începe este la o vârstă fragedă. În plus, dacă ai un copil, trebuie să știi că tu ești cea mai potrivită persoană care să îl învețe aceste lucruri.

Dezvoltarea socială și emoțională la copii
Dezvoltarea socială și emoțională la copii

Conștiința de sine

Conștiința de sine se referă la capacitatea de a-ți recunoaște propriile emoții. Pentru a încuraja conștiința de sine a copilului tău, trebuie să începi imediat după naștere, și anume, răspunzându-i pozitiv la plâns. Acest lucru îl va ajuta pe bebeluș să se simtă în siguranță și protejat. Bebelușii au nevoie de atenție, răbdare și mult timp petrecut cu părinții. Când copilul este mic, ajută-l să identifice și să numească emoțiile pe care le are. Când arată semne de accese de furie, vorbește-i despre sentimentul de frustrare și încurajează-l să exprime ceea ce simte. Acest lucru îl va elibera și îl va ajuta să înțeleagă și să își controleze propriile emoții.

Managementul de sine

Acesta se referă la a învăța să îți controlezi propriile emoții și comportamentul. Pe măsură ce copilul tău învață să își exprime emoțiile poți începe să îl înveți cum să și le controleze, mai degrabă decât să lase emoțiile să îl controleze pe el. Copiii mici au nevoie de un exemplu pe care să îl urmeze. Arată-i cum îți controlezi propriile emoții și cum le gestionezi în moduri cât mai sănătoase. De exemplu, apelând la o plimbare, la meditație, la rugăciune, sau la respirații adânci, în timp ce numeri până la zece. De asemenea, fii atentă la cum interacționezi cu ceilalți adulți din casă. Tensiunea constantă dintre adulții care au grijă de copil îi oferă acestuia un sentiment de insecuritate, care poate duce la probleme comportamentale.

Conștiința socială

Aceasta se referă la exprimarea empatiei și a înțelegerii față de persoanele din jur. Pentru a-l ajuta pe copilul tău să își dezvolte conștiința socială, ascultă-l cu atenție și încurajează-l să îi asculte și el pe cei din jur, la rândul său. Încurajează-i curiozitatea și sociabilitatea, împlicându-te în comunitate. Ia-ți copilul cu tine când interacționezi cu alte persoane. Fii un model în care să-i arăți cum să interacționeze corect cu persoanele din jur.

Abilități de relaționare

Relațiile de succes necesită abilități de gestionare responsabilă a conflictelor. Și în acest caz, este necesar să fii un exemplu pozitiv pentru copilul tău. Învață-l să respecte diferențele dintre oameni, nu îl compara cu alți copii și cere-ți scuze atunci când greșești.

Luarea de decizii responsabile

Cheia succesului în viața copilului tău o reprezintă luarea de decizii pozitive în ceea ce privește comportamentul personal și social. Încurajează o stimă de sine sănătoasă, acordându-i responsabilități casnice și permițându-i să ia deciziile proprii, conform vârstei pe care o are. Arată-i apreciere atunci când te ajută cu treburile casnice. Laudă-l și încurajează-l cât de des poți. Comentariile pozitive să fie mai presus decât cele negative, întrucât acest lucru va avea un efect miraculos asupra stimei de sine a copilului.

Dezvoltarea socială și emoțională la copii

Primele experiențe ale copilului sunt esențiale, întrucât creierul copilului se dezvoltă rapid în primii trei ani de viață. Astfel, dezvoltarea socială și emoțională la copii este esențială încă de la începutul vieții, întrucât ea este responsabilă cu succesul școlar și în viață. De asemenea, dezvoltarea socială și emoțională la copii le permit acestora să își atingă potențialul și astfel, să aibă doar de câștigat în viață.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.