Ce sa stii cand esti ingrijorata pentru fertilitatea ta?

Fertilitatea este definita ca abilitatea naturala de a concepe un copil. Insa din pacate, fertilitatea nu este o conditie obligatorie pentru toata lumea. Astfel, un procent mare dintre cuplurile existente au de a face cu infertilitatea. Aceasta se refera la incapacitatea de a concepe natural dupa un an de relatii sexuale neprotejate.

Ce sa stii cand esti ingrijorata pentru fertilitatea ta
Ce sa stii cand esti ingrijorata pentru fertilitatea ta

Cand sa iti faci griji cu privire la feritlitatea ta?

Exista trei situatii in care ar trebui sa incepi sa te ingrijorezi cu privire la fertilitatea ta:

 1. Daca a trecut un an de cand intretii relatii sexuale neprotejate si inca nu ai ramas insarcinata.
 2. Daca prezinti simptome ingrijoratoare sau factori de risc ai infertilitatii.
 3. Daca ai avut doua sau mai multe pierderi de sarcina consecutive.

De asemenea, daca ai trecut de 35 de ani si nu ramai insarcinata in jumatate de an de relatii sexuale neprotejate, este cazul sa discuti cu medicul tau. Asta deoarece fertilitatea scade odata cu varsta.

Cele mai comune semne si simptome ale problemelor legate de fertilitate includ:

 • Cicluri menstruale neregulate
 • Crampe menstruale neobisnuit de dureroase
 • Durere in zona pelviana sau durere in timpul actului sexual
 • Disfunctie sexuala – aceasta include disfunctia erectila si libidoul scazut

Totusi, trebuie sa stii ca nu toate persoanele care au probleme cu fertilitatea prezinta semne sau simptome. Dimpotriva, numeroase cupluri descopera o problema de infertilitate abia dupa ce incearca timp de un an sa conceapta, fara nici un rezultat.

Care sunt lucrurile care reduc sau afecteaza fertilitatea?

Exista diverse lucruri care pot afecta fertilitatea. Unele dintre ele pot fi controlate, in timp ce altele nu. Printre lucrurile care pot fi controlate se numara fumatul, in timp ce printre cele care nu pot fi controlate se numara varsta.

Iata cateva dintre cauzele fertilitatii reduse sau infertilitatii:

 • Dupa varsta de 35 de ani, fertilitatea femeii incepe sa scada simtitor. Si la barbati scade fertilitatea odata cu varsta, insa nu atat de repede ca la femei.
 • Aceasta este una dintre principalele cauze ale infertilitatii. In cazul femeilor, chiar si greutatea putin peste normal poate cauza probleme de fertilitate.
 • Stiluri de viata nesanatoase. Aici sunt incluse fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul drogurilor recreationale, dormitul insuficient si consumarea de hrana nesanatoasa.
 • Infectia tractului reproducator. In unele cazuri, atat femeile cat si barbatii pot deveni infertili in urma unei infectii a tractului reproducator. Cea mai comuna cauza a acestor infectii sunt bolile cu transmitere sexuala.
 • Blocaje sau anomalii ale tractului reproducator. Aici sunt incluse probleme cu ovarele, uterul, trompele uterine in cazul femeilor. In cazul barbatilor includ probleme cu testiculele, glanda prostatica, sau veziculele seminale.
 • Dezechilibre hormonale sau boli ale sistemului reproducator. Printre altele, aici sunt incluse endometrioza, sindromul ovarului polichistic, insuficienta ovariana prematura in cazul femeilor. In cazul barbatilor, nivelul scazut de testosteron cauzeaza astfel de probleme.
 • Boli sau tulburari generale. Chiar daca o boala nu este direct legata de sistemul reproducator, poate afecta fertilitatea. Astfel, unele boli sau tulburari netratate pot duce la infertilitate. Printre acestea se numara diabetul netratat sau un dezechilibru tiroidian.
 • Efecte secundare ale medicamentelor. Unele medicamente pot reduce fertilitatea atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Printre ele se numara medicamente contra alergiilor si unele antidepresive.
 • Tratamentul impotriva cancerului.

La cine sa apelezi?

In cazul in care iti faci probleme legate de fertilitatea ta, este cazul sa discuti cu un medic. In cazul femeilor, medicul care trebuie contactat este ginecologul, iar in cazul barbatilor este urologul.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.