Sport pentru un organism mai sanatos la batranete

Toata lumea stie cat de benefic este sa faci sport, indiferent de varsta la care te afli. Activitatea fizica ajuta la functionarea corecta a organismului si la sanatatea corpului. Insa, pentru seniori sportul este cu atat mai avantajos, cu cat organismul lor este mai slabit si vulnerabil la boli. Sportul ajuta persoanele aflate la varsta a treia, atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic. Serviciile unui camin de batrani includ si activitate fizica, ceea ce ii ajuta pe varstnici foarte mult.

sport si exercitii fizice

Din pacate, seniorii nu prea mai fac sport din diverse motive, pe langa cele intalnite la toti oamenii: comoditate, lipsa de interes, lipsa de timp, lipsa de ambitie, etc. Insa, pe langa acestea, batranii evita activitatea fizica in general din trei motive:

 1. Cred ca este prea tarziu sa mai faca sport. Unii batrani considera ca daca au trecut de o anumita varsta, sportul sau exercitiile fizice nu isi mai au rostul. Insa acest lucru nu e adevarat. Dupa o anumita varsta, corpul sufera modificari care strica aspectul persoanelor in varsta, de aceea au nevoie de exercitii pentru a se tonifia. De asemenea, creierul va fi stimulat in continuare, ceea ce va duce la o stare de bine.
 2. Starea de sanatate nu le permita sa depuna efort. Exista intr-adevar situatii in care problemele de sanatate sau anumite boli nu le permit varstnicilor sa faca sport. Dar aceste exercitii fizice pot fi inlocuite cu mersul pe jos, mersul pe bicicleta sau chiar inot. Totul consta in ritmul in care sunt facute. Fiecare persoana trebuie sa le adapteze dupa cum simte, pentru a nu isi forta organismul.
 3. Mentalitatea si probleme de gandire. Evident, exista si probleme legate de preconceptiile oamenilor in varsta. Acestia se gandesc ca sunt prea batrani sa mai faca sport sau ca lumea ar rade de ei daca s-ar apuca sa faca exercitii intr-un parc. De asemenea, exista si gandirea cum ca sportul este pentru tineri, la batranete doar te odihnesti.

 De ce trebuie sa faca sport seniorii?

 1. Avantajele sportului pentru organism si corp:
 • Sistemul imunitar este intarit;
 • Oasele devin mai rezistente;
 • Incheieturile devin mai mobile;
 • Tonifierea muschilor si mentinerea unei greutati optime;
 • Corpul devine mai mobil, mai flexibil si mai puternic.
 1. Avantajele sportului la nivel psihic:
 • Mai multa energie si senztia de bine;
 • Stimularea creierului si protejarea lui impotriva declinului batranetii;
 • Cresterea stimei de sine si a increderii;
 • Somn mai odihnitor.

 

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.