Saptamana 2 de sarcina
[youtube]_44UaGJoGyk[/youtube]
In cadrul unei sarcini neprogramate este destul de greu de cunoscut momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid, durata sarcinii se calculeaza in functie de prima zi a ultimei menstruatii, zi din care incepe practic numararea saptamanilor de sarcina.
Folositi calculatorul nostru de ovulatie pentru a afla data conceptiei, data probabila a nasterii cat si alte lucruri importante despre evolutia sarcinii.
In aceasta saptamana de sarcina ovarul tau va elibera un ovul, care este pregatit intalnirea cu un spermatozoid , si daca intalnirea are loc in conditii optime ai toate sansele sa ramai insarcinata. Aceasta este perioada cand viata poate sa “incolteasca” in pantecele tau.
Dezvoltarea copilului – saptamana 2 de sarcina:
Urmeaza urmatoarele modificari in dezvoltarea embrionului:acesta are acum 150 de celule care se vor organiza in trei straturi, fiecare dintre acestea urmand sa se dezvolte in mod distinct. Din stratul interior numit endoderm sau endoblast se vor dezvolta sistemul digestiv si tractul respirator care si unele glande si organe cum ar fi pancreasul, ficatul, timusul si tiroida.
Stratul mijlociu, numit messoderm este responsabil de formarea oaselor, cartilagiilor si sistemului circulator cu inima si vasele de sange. Tot din stratul de mijloc se vor dezvolta stratul inferior al pielii, sistemul excretor, muschii aparatul genital. Al treilea strat, cel exterior este cunoscut sub denumirea de ectoderm sau ectoblast si va duce la formarea sistemului nervos, creierului si epidermului, inclusiv a pielii, unghiilor si parului.
In a doua saptamana, embrionul pluteste liber in uter si este protejat de secretiile din interiorul uterului. Dimensiunile copilului in acest moment variaza intre unu si doi milimetrii.
Schimbarile mamei – saptamana 2 de sarcina:
Odata ce ultima menstruatie se termina, si datorita lipsei unei alte menstruatii pana dupa nastere, nivelul de estrogen creste iar dumneavoastra veti avea un nivel ridicat de energie. In uter se formeaza un nou strat de endometru pentru a adaposti si hrani embrionul. Alte schimbari care vor surveni la interior duc la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic si a unor grupuri circulare de limfoide. Unul dintre ovare creste si dezvolta un ovul pentru ovulatie.
Colul uterin se misoreaza si unele femei pot simti ovulatia ca si o durere situata pe o singura parte undeva in zona mediana. Este important sa se cunoasca un istoric al problemelor medicale din familie deoarece 75% din complicatiile din timpul sarcinii pot fi identificate in aceasta etapa si se pot lua masurile si precautiile de rigoare. In aceasta perioada ati atins cel mai inalt nivel de fertilitate si astfel aveti cele mai mari sanse pentru conceptie. Corpul va produce estrogen si progesteron in diverse cantitati pentru a pregati corpul pentru ovulatie. In timpul ovulatiei temperatura corpului creste si va ramane asa pe intreaga perioada a sarcinii.
La 10-14 zile dupa ovulatie veti simti urmatoarele simptome: oboseala accentuata, greata, urinari frecvente, somn agitat, sensibilitatea sanilor, menstruatie intarzie si un gust ciudat, metalic in gura.