Medicina privata – clinici din Istanbul

Persoanele diagnosticare cu cancer au parte de schimbari biologice, oboseala, greata si dureri aparute in urma tratamentului.

In special, viata sexuala a multor cupluri in care partenerul se trateaza de cancer, este afectata. Acest lucru deoarece isi pierde increderea in sine, si astfel se indeparteaza. Este o situatie dificila si este usor de inteles de ce viata intima ajunge pe locul doi. Medicii din mai multe clinici din Istanbul inteleg pe deplin pacientii bolnavi de cancer.

clinici din Istanbul

Pe parcursul radioterapiei, trebuie  sa acordam o grija deosebita multor factori  precum, alimentatie, sexualitate,  psihic si ten, toate acestea ajutand la imbunatatirea calitatii vietii, si la trecerea mai usoara peste tratament cancer.

Cu exceptia unor tumori ginecologice sexul in timpul tratamentului de  radioterapie nu afecteaza in nici un fel. Exceptie fac anumite tumori ginecologice, spune specialistul in Radiologie Oncologica, Dr. Taifun Hancilar, de la clinica din Istanbul.  “Atunci cand reticenta este depasita cu ajutorul unui psihiatru, moralul pacientului va fi ridicat. Acest lucru il va ajuta sa isi recapete increderea de sine. De aceea, pacientul bolnav de cancer este unul  activ pe plan sexual. si atata vreme cat medicul nu are nimic de interzis acesta isi poate relua viata normala “, spune  Dr.Tayfun Hancilar.

Reguli impuse de mai multe clinici din Istanbul

 • Trebuie consumate multe fluide
 • Gustarile trebuie consumate frecvent si In cantitati mici. Aportul de lichide trebuie crescut. In locul mancarurilor condimentate, picante si calde , pot fi consumate alimente moi, la temperatura camerei . Trebui evitate alimentele grase, picante si sarate.
 • Alcoolul si tigarile nu trebuie consumate
 • Pacientii cu un tranzit intestinal normal nu trebuie sa consume multe legume verzi, fructe si tarate. Daca se confrunta cu problema diareei, trebuie evitate alimente precum: cartofi, terci de orez,paste, mere decojite, banane, branza .
 • İntre masa principala si radioterapie trebuie sa existe o diferenta de 1 ora
 • Radioterapia administrata pentru tumorile la cap si gat poate cauza leziuni bucale, ingreunand astfel consumul de alimente solide. De aceea este de preferat sa se consume alimente moi sau chiar sub forma lichida.
 • İnainte si dupa sedintele de radioterapie si masa principala trebuie sa fie un timp o ora.
 • Lapte si produse lactate cresc rezistenta organismului
 • İn timpul tratamentului este benefic consumul de lapte si produse lactate (in special iaurt).
 • Nu exista dovezi concludente care sa demonstreze ca zahar duce direct la dezvoltarea tumorii. İnsa in timpul tratamentului, trebuie evitat consumul de faina alba si zahar, Inlocuindu-le cu faina neagra nerafinata si zahar brun.
 • In timpul radio si chimio terapiei, trebuie evitate medicamentele naturiste si suplimentele alimentare vandute pe internet. Continutul acestora fiind necunoscut, ele pot afecta negativ atat pacientul cat si tratamentul urmat.
 • Uneori radioterapia poate favoriza aparitia reactiilor cutanate, in zonele unde este administrata.In special In regiunea axilei sau zonei inghinale, acestea fiind regiuni constant umedeunde riscul este mai mare.Este recomandata folosirea hainelor din bumbac, care permit pielii o aerisire buna.

Efectele radioterapiei

 • Pacientul poate face dus In timpul tratamentului, insa in zona tratata nu trebuie sa aplice metode iritante de gomaj, ci sa se spele cu apa calduta si sapun, iar uscarea trebuie facuta usor cu un prosop moale
 • Pe durata tratamentului in zonele tratate nu trebuie folosite sapunuri si pudre parfumate, deodorante, lotiuni si creme iritante sau care pot afecta suprafata pielii.
 • Pe tot parcursul tratamentului nu este recomandat ca barbatii sa se barbiereasca, iar atunci cand este neapart necesar sa o faca cu aparatul de ras.
 • Pielea devine foarte sensibila in zona in care este administrata radioterapia, prin urmare, ea nu trebuie sa fie expusa vara in lumina directa a soarelui, si iarna la frig si vant. Dupa sfarsitul tratamentului este necesar cel putin un an de protectie impotriva soarelui.İn perioadele ulterioare este posibila expunerea la soare folosind creme cu factor ridicat de protectie.
 • Daca nu este interzis de catre medic, viata sexuala poate continua
 • İn general pacientii care urmeaza tratamente de radioterapie cred ca isi pierd nivelul de atractivitate fizica, indepartanduse astfel de viata sexuala. Radioterapia nu are nici un efect negativ asupra vietii sexuale, exceptie facut anumite tumori ginecologice.
 • Cu sprijinul psihiatrului aceasta problema poate fi eliminata si astfel problemele dintre soti vor fi rezolvate, fapt ce ajuta la ridicarea moralului pacientului.
 • Pacientii bolnavi de cancer sunt pacienti activi pe plan sexual , si atata timp cat medicul nu interzice, acesta isi poate continua viata normala.

Acestea sunt  metodele de tratamet si indicatiilr primite de catre  pentru pacienti din partea  medicilor din clinici Istanbul.

Pentru o opinie medicala din partea medicilor din Istanbul, puteti lua legatura cu consultantii nostri : office@spitalestrainatate.ro , telefon: 0723224923- Eva Pavel

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.