Ziar online cu multe informatii utile, calatorii, experiente, dezvoltare personala, articole despre viata, webmasters, ai toate stirile intr-un singur loc.

Ce soluții împotriva cârtițelor poti alege?

0

Ai muncit toată primăvară în curte și ai cheltuit sute sau mii de euro pentru gazonul peluzei, pentru grădina de flori, livadă, solarii sau pepinieră. Investiția ta poate fi distrusă de un dăunător foarte comun: cârtița. Micul mamifer nu se hrănește deloc cu plante și nici nu roade rădăcinile acestora. Insa, galeriile pe care le sapă prin pământ în apropierea rădăcinilor provoacă uscarea plantelor. Mai mult, mușuroaiele distrug peluzele la care ai muncit ore întregi.

Ce soluții împotriva cârtițelor poți alege?

Din fericire există numeroase soluții împotriva cârtițelor. Fie că e vorba de produse chimice sau aparate anti-cârtițe, aveți de unde alege din ofertele companiilor specializate. Să vedem ce putem face pentru a scapa de micii dăunători.

Cele mai simplesoluții împotriva cârtițelor sunt capcanele mecanice. Acestea sunt confecționate din metal, sunt rezistente și ușor de utilizat. Se poziționează în interiorul galeriilor, de-a lungul tunelului și se declanșează la trecerea animalului. Sunt eficiente și acționează instantaneu, provocând moartea animalului prin sugrumare. Astfel de dispozitive sunt ieftine și total nepoluante. Singurul dezavantaj e că nu vor împiedica alte cârtițe să-și facă drum prin grădina dumneavoastră și de aceea trebuie folosite constant.

Metode chimice: soluții împotriva cârtițelor

Dacă preferați o soluție chimică pentru a scapă de cârtițe, și în acest caz sunt o mulțime de oferte: lichide, pulberi, granule sau geluri ce conțin substanțe de genul azotatului de potasiu sau sulfatului de aluminiu sau potasiu. Acestea se toarnă în galerii și în mușuroaie și degajă un miros persistent, neplăcut pentru cârtițe. Problema e că aceste produse pot fi dăunătoare și pentru animalele domestice și chiar pentru oameni. E și motivul pentru care ele trebuie manevrate cu grijă, iar cel care le folosește trebuie să poarte ochelari și mănuși de protecție. Avantajul este eficiența sporită, dăunătorii fiind omorâți sau goniți definitiv. Dezavantajul este că solul și chiar pânza freatică pot fi poluate de aceste substanțe toxice, care pot ucide și alte rozătoare mici, cum ar fi veverițele sau aricii.

O altă varianta pentrusoluții împotriva cârtițelor este utilizarea cartușelor fumigene. Acestea degajă un fum toxic care se propagă prin galerii și care este toxic pentru rozătoare. Există și posibilitatea creării unei bariere protectoare în jurul terenului dorit prin îngroparea de granule impregnate cu substanțe puternic mirositoare. Acestea pot contine uleiurilor vegetale de usturoi sau lavandă.

Aparate pentru împotriva cârtițelor

Pentru cei care nu au timp sau vor să aibă mai puține bătăi de cap există și aparate anti-cârtițä. Sunt niște dispozitive electronice care produc vibrații și ultrasunete deranjante pentru rozătoare. Aceste unde sunt emise pe o frecvență care nu e detectată de om, ceea ce le face extrem de utile în apropierea locuințelor. În funcție de tipul de aparat, ele au o eficiență pe suprafețe cuprinse între 50 și 1000 de metri pătrați. Aparatul anti-cârtiță funcționează cu baterii, cum sunt cele de telecomanda sau cele mari pentru lanternă, sau cu acumulator, care poate fi încărcat direct la priză. Există și aparate anti-cârtiță alimentate de panouri solare, care se încarcă în timpul zilei și funcționează fără baterii. Ca și capcanele mecanice, acestea nu sunt poluante și nu omoară dăunătorii, doar îi alungă, astfel că nu există riscul că rozătoarele să moară și să se descompună în galeriile săpate, în grădini sau în anexele gospodăriei.

V-a placut articolul ?

0 / 5

Rezultat voturi:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Captcha 15 − 14 =

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptare Citeste mai mult

Politica de confidențialitate și cookie-uri