Cum să fii alături de copilul tău adolescent

Adolescenții au nevoie de iubire și sprijin din partea părinților. Adolescența este perioada în care lucrurile din viața copilului tău se schimbă. Pentru a menține o relație bună cu copilul tău adolescent, este necesar să susțineți activități zilnice împreună.

Mama și fiica adolescentă
Mama și fiica adolescentă

Adolescenți, părinți și relațiile familiale

Există o idee preconcepută cum că familia devine mai puțin importantă pentru un copil atunci când intră în adolescență. Însă adevărul este că în această perioadă, copilul tău are nevoie de tot sprijinul pe care i-l poți oferi, așa cum o făceai și înainte. Într-adevăr, relațiile familiale suferă modificări în timpul adolescenței copilului tău. De exemplu, când era mai mic, menirea ta era să îl educi și să îl ghidezi în viață. Însă acum, copilul tău începe să dezvolte o relație de egalitate față de tine.

Relațiile familiale încep să devină mai puternice când copilul tău se maturizează, adică la sfârșitul adolescenței. Însă este important ca până atunci, să mențineți relații apropiate. Pentru adolescent, părinții și familia reprezintă o sursă de atenție și sprijin emoțional. Familia îi ajută pe adolescenți din toate punctele de vedere, inclusiv material și financiar. Iar în ciuda a ceea ce crede toată lumea, adolescenții își doresc să petreacă timp cu familia lor, să se distreze împreună și să discute diverse idei.

Este absolut normal ca un adolescent să pară necomunicativ și capricios. Cu toate acestea, încă are nevoie de tine. Adolescentul te iubește și își dorește să faci parte din viața lui, chiar și în momentele în care atitudinea și comportamentul spun altceva.

De ce au nevoie adolescenții de părinți

Adolescența este o perioadă dificilă pentru copilul tău. În această perioadă, copilul trece prin schimbări fizice și emoționale. Tinerii au impresia că nu se potrivesc în decor, în comunitatea din care fac parte și încearcă să schimbe acest lucru. De asemenea, adolescența este momentul în care influențele din exterior și relațiile interpersonale pot fi un factor de stres. De aceea, este esențial să îl ajuți pe adolescentul tău să treacă bine peste aceste încercări.

În perioada adolescenței, familia reprezintă o bază sigură emoțională pentru copilul tău. Familia este locul în care adolescentul se simte iubit și acceptat. Familia trebuie să construiască și să susțină încrederea de sine a copilului, optimismul și cunoașterea propriei identități.

Creând reguli, limite și standarde de comportament îl ajuți pe copilul tău să devină consecvent. Și cu toate că pare de necrezut, experiențele tale de viață și cunoștințele tale pot fi cu adevărat utile copilului tău.

Relațiile de familie apropiate și bazate pe sprijin îl protejează pe adolescent de comportamentele riscante, de alcool și droguri și de depresie. Sprijinul și interesul tău în activitățile școlare ale copilului tău îl pot determina să își dorească să aibă rezultate academice bune. În general, relațiile familiale puternice îl ajută pe adolescent să devină un adult responsabil.

Idei pentru construirea unor relații familiale pozitive pentru adolescent

Pentru a construi relații familiale pozitive, din care copilul tău adolescent să aibă doar de câștigat, este esențial să pui accentul pe activitățile comune de zi cu zi. De exemplu, puteți stabili mese regulate în familie, activități distractive în familie, timp liber petrecut cu copilul. Puneți accentul pe tradiții de familie și împărțirea responsabilităților casnice. Însă nu uita să stabiliți întâlniri de familie pentru a discuta eventualele probleme ale copilului tău.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.