Diferenta dintre masina electrica si cea traditionala

O data cu supra-popularea, lumea isi indreapta atentia catre o masina electrica. Achizitionarea de masini personale este intr-o continua crestere, in special pentru noii soferi. Exista in prezent in Romania un numar de peste 300 de autoturisme la mia de locuitori. Mai mult decat atat, sunt persoane care au cate doua masini.

masina electrica economica

Romanii nu sunt obisnuiti cu sistemele de car-sharing care au scopul de a proteja planeta de poluare. Numarul in crestere de masini a determinat totusi o reorientare. Multa lume realizeaza importanta pe care o are o masina electrica. Aceasta nu doar ca nu polueaza, dar te ajuta si pe partea financiara. Alimentarea chiar si la priza de acasa a masinii este substantial mai ieftina decat achizitionarea de carburant.

O alta veste buna este ca un an sau doi incoace, poti gasi statii de incarcare gratuite in mai multe locuri. Mall-urile din orasele mari au inceput sa instaleze aceste “pompe”, in mod gratuit, tocmai pentru a incuraja condusul cu o masina electrica.

Magazinele Kaufland s-au implicat si ele in aceasta initiativa si ofera statii de incarcare in majoritatea parcarilor supermarket-urilor lor.

masina electrica la drum

Cu ce este diferita o masina electrica?

  • Masina electrica nu are emisii de esapament, in timp ce masinile traditionale produc prin aceste emisii gaze cu efect de sera. Acestea, in numar foarte mare au impact devastator asupra mediului. Cel mai afectat este stratul de ozon, dar si calitatea aerului pe care il respiram.
  • Modalitatea de alimentare este foarte diferenta. In timp ce iti poate lua maxim 5 minute sa faci un plin de benzina sau motorina la masina, cu tot cu statul la coada, pentru o masina electrica lucrurile stau diferit. Aceasta necesita, in functie de nivelul de descarcare al bateriei, un timp de incarcare de minim 30 de minute, care poate ajunge pana la 12 ore.
  • Urmatoarea diferenta este tot in stransa legatura cu modalitatea de alimentare. O masina electrica poate calatori pana al 100 de km fara a avea nevoie de alimentare. In acest timp, cu o masina traditionala poti merge pana la 500 de kilometri, in functie de trafic si stilul de condus.
  • Masinile electrice nu necesita o intretinere atat de intensa si implicit, reparatiile sunt mai rare. Acest lucru se datoreaza constructiei, deoarece, fata de masina traditionala, cea electrica are mai putine parti care se misca.
  • Pe langa lipsa emisiilor, motorul unei masini electrice produce un zgomot redus si nici nu provoaca vibratii. Astfel, experienta de condus este mult mai lina. In comparatie cu o masina traditionala, cea electrica pare ca nici nu are motorul pornit cand este in functiune.

Concluzii

Daca vrei sa tragi linie si sa te decizi asupra avantajelor unei masini electrice acestea nu sunt multe, dar sunt de impact. Desigur, o masina electrica este semnificativ mai scumpa decat una traditionala. Insa, ele sunt mult mai prietenoase cu mediul si te scutesc de sume importante. In timp ce un plin de benzina/motorina poate trece usor de 200 de lei, o incarcare electrica poate fi gratuita sau doar cativa zeci de lei.

Daca totusi bugetul nu iti permite achizitionarea unei masini electrice, exista o cale de compromis. Poti alege o masina hybrid, care dispune atat de motor traditional, cat si de unul suplimentar, electric. In majoritatea cazurilor, oamenii aleg sa consume combustibilul, apoi sa treaca pe “rezerva” electrica pentru circa 100km. Insa poti rula in mai multe moduri, in functie de modelul masinii.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.