Mai putine stiri false pe Facebook

stiri false pe facebook

Zuckerberg vrea sa introduca un filtru de detectare a stirilor false pe Facebook din Europa. Sistemul are ca scop sa impiedice raspandirea rapida a stirilor false de pe reteaua de socializare. Acestea sunt foarte evervante pentru utilizatori prin frecventa cu care apar. Insa, ele contribuie la fenomenul “fake news” care destabilizeaza societatea si opinia publica. Cel mai des, acest lucru se intampla pentru ca oamenii nu stiu sa distinga stiri false pe Facebook, de subiectele reale. Astfel sunt facute publice evenimente care nu au nicio relevanta si nicio legatura cu realitatea.

Scapam de stiri false pe Facebook

Primele teste vor fi facute in Germania, unde anul acesta vor avea lor alegeri si unde mai multe stiri false au devenit virale. Utilizatorii din Germania vor putea sa raporteze o stire ca fiind falsa. Astfel, echipa tehnica Facebook va verifica raportul si stirea. Daca dupa verificare stirea se dovedeste a fi una falsa ea va fi marcata ca “disputata”.

Stirile „disputate” nu aparea in feed-ul de pe Facebook, iar cei care doresc sa raspandeasca totusi stirea vor fi avertizati ca este falsa.

Sa speram ca cei de la Facebook se misca repede si introduc sistemul si in alte tari. Este nevoie mai ales in Romania, unde fenomenul asta de spam a luat amploare foarte mult in ultimii ani. Cred ca toti suntem “suprasaturati” de stirile false si irelevante.

Aceasta decizie vine ca o forma de manifest a Facebook impotriva fenomenului “fake news”. Acestui i s-au alaturat mai multe vedete si jurnalisti, care vor sa combata aceasta practica. De asemenea, Facebook urmareste sa introduca si un mic ghid prin care sa ajute utilizatorii sa recunoasca stirile care nu sunt adevarate.

Pana aflam vesti noi, nu putem decat sa ne auto-invatam si sa ne formam propriul filtru prin care ignoram aceste mesaje fara sens.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.