Saptamana 16 de sarcina

[youtube”]k-RzYmpsNiA[/youtube]

In cadrul unei sarcini neprogramate este destul de greu de cunoscut momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid, durata sarcinii se calculeaza in functie de prima zi a ultimei menstruatii, zi din care incepe practic numararea saptamanilor de sarcina.

Folositi calculatorul nostru de ovulatie pentru a afla data conceptiei, data probabila a nasterii cat si alte lucruri importante despre evolutia sarcinii.

Dezvoltarea copilului – saptamana 16 de sarcina:

Saptamana 16 de sarcina Copilul are acum circa 17,5 cm si undeva in jur de 160 de grame. Fatul are acum spatiu suficient in uter si va profita de el, miscandu-se din ce in ce mai mult. Micutul poate sa apuce cu manutele dar si sa loveasca cu picioarele, ceea ce nu va ezita sa faca.

In acest stadiu al sarcinii copilul reactioneaza la lumina puternica si isi va pune mainile la ochi daca este expus la o lumina prea puternica. Fatul incepe sa dezvolte grasime pe sub piele, aceasta avand un rol termoizolator.

Copilul si placenta au acum aceeasi dimensiune. Organele sale genitale sunt acum complet dezvoltate si o ecografie poate determina sexul copilului. Capul si gatul sunt mai drepte acum si cu ajutorul unui aparat se pot auzi bataile inimii.. Miscarile regulate ale pieptului indica ca acum copilul este capabil sa respire sub apa, el inhaland si expirand mici cantitati de lichid amniotic.

Fatului incep sa ii creasca unghiile iar picioarele cresc mai lungi decat bratele. Sistemul sau urinar si cel circulator incep sa functioneze mai eficient.

Schimbarile mamei – saptamana 16 de sarcina:

De acum sarcina devine vizibila, uterul va continua sa creasca in dimensiune. Puteti deja exersa dormitul si statul pe o parte, pozitia pe spate pune presiune pe artera aorta si vena cava, ceea ce poate reduce cantitatea de sange care ajunge la bebelus.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.