Ziar online cu multe informatii utile, calatorii, experiente, dezvoltare personala, articole despre viata, webmasters, ai toate stirile intr-un singur loc.

Care sunt cele mai comune simptome de ovulatie si cum le poti depista?

2

Simptome de ovulatie – Aflati semnele si simptomele pe care in mod natural corpul le transmite in perioada fertila. Desi in cazul ciclului menstrual neregulat ovulatia este dificil de aproximat, exista totusi cateva simptome care insotesc sau preced fenomenul:

Principalele simptome de evoulatie

In majoritatea cazurilor, durerea dispare dupa 6-8 ore, insa exista si situatii in care persista 24-48 de ore;
Durerea poate fi insotita de greata, balonare, urinare frecventa, durere in timpul actului sexual.

  • Modificari ale secretiilor vaginale. In lipsa ovulatiei, mucusul cervical poate fi absent. Modificarile secretiilor vaginale se manifesta cu 2-3 zile inaintea ovulatiei: secretiile cresc in cantitate iar mucusul devine semi-transparent, de consistenta unui albus de ou. Aceste schimbari sunt normale si sunt cauzate de modificarile hormonale din organism. In prezenta Clomid-ului (tratament indicat in infertilitate) sau a antihistaminicelor, mucusul cervical poate lipsi, ceea ce face dificila identificarea ovulatiei pe baza acestui semn.
  • Schimbarea pozitiei cervixului. Odata cu modificarea secretiilor vaginale (mucusului cervical) se schimba si pozitia cervixului; in perioada maxima de fertilitate, acesta se ridica – va avea o pozitie mai inalta in vagin, se deschide si isi pierde din rigiditate. Dupa ovulatie, cervixul isi reia pozitia si structura normala.
  • Modificarea temperaturii bazale.Monitorizarea temperaturii bazale este una dintre cele mai comune metode utilizate in depistarea ovulatiei de catre femeile care urmaresc sa obtina o sarcina.

Prin aceasta metoda nu se poate prezice insa cu exactitate momentul ovularii intr-un anumit ciclu temporal (deoarece schimbarea de temperatura apare dupa incheierea ovulatiei), insa prin memorarea datelor pe parcursul mai multor luni, se pot face estimari, care, corelate cu celelalte semne si simptome, pot ajuta la identificarea corecta a perioadei.

Modificarea temperaturii este cauzata de progesteron, care inregistreaza o crestere imediat dupa incheierea ovulatiei. Dupa ovulatie, temperatura bazala a corpului creste cu 0.4 – 1 grade.

  • Sensibilitate crescuta la nivelul sanilor. Unele femei manifesta o crestere a sensibilitatii mamare inainte sau imediat dupa ovulatie; aceasta sensibilitate este rezultatul modificarilor hormonale ce au loc in organism.

Cresterea apetitului sexual. Cercetarile au demonstrat ca in perioadele de fertilitate ridicata, femeile manifesta o crestere semnificativa a apetitului sexual. Apetitul sexual nu este considerat insa un semn definitoriu al apropierii perioadei de ovulatie; apetitul poate fi influentat pozitiv si de stimuli externi, care nu au legatura directa cu modificarile hormonale provocate de ciclul menstrual.

Teste hormonale pentru depistarea ovulatiei

Acestea reprezinta cea mai sigura metoda de depistare a perioadei ovulatorii este testul hormonal. Femeile produc un hormon denumit hormon luteinizant (HL); acesta este produs de glanda pituitara, localizata la nivelul creierului. Hormonul circula prin vasele de sange la ovare si le determina sa elimine ovule.

Cu 1-2 zile inainte de ovulatie, productia de hormon luteinizant creste considerabil, reprezentand unul dintre principalele indicii in identificarea apropierii ovulatiei. In urmatoarele zile, dupa incheierea ovulatiei, hormonul HL scade.

Atentie: un nivel crescut al hormonului HL nu garanteaza intotdeauna proximitatea ovulatiei; in cazul prezentei unei probleme de sanatate la nivelul unui ovar (de ex. ovar polichistic), rezultatul poate fi influentat.

simptome de ovulatie

Cum se utilizeaza un kit pentru depistarea ovulatiei?

Kiturile pentru ovulatie detecteaza nivelul de LH din urina si pot fi procurate din farmacii.
Pentru efectuarea testului, se colecteaza intr-un vas curat un sumar de urina, in care se introduce stickul pentru detectare.

Kitul pentru ovulatie trebuie sa contina, pe langa instrumentele de detectare a hormonului, un ghid complet de utilizare si interpretare a rezultatelor.
O crestere a nivelului de LH se inregistreaza, in general, prin albastrirea unei liniute pe ecranul stickului.

De exemplu, Testul de ovulatie tip banda depisteaza prezenta hormonului LH in urina, semnalizand faptul ca ovulatia poate aparea in maxim 24-36 de ore.
Pentru un rezultat cat mai precis, se recomanda efectuarea testului pe parcursul mai multor zile – 5 zile consecutive sau pana la depistarea nivelului LH (cu aproximatie la aceeasi ora in fiecare zi); rezultatul se citeste la 5 minute dupa utilizare. Singura restrictie impusa inainte de utilizarea testului este reducerea consumului de lichide, cu 2 ore inainte de testare.

Pe langa kiturile clasice, exista si variante digitale, care, in cazul depistarii unui nivel ridicat de LH, afiseaza pe ecran un “smiley face” sau un cerc gol in caz contrar.

Cand se recomanda efectuarea testului

Exista mai multe branduri si tipuri de kituri de testare, cu instrunctiuni de utilizare diferite.
Cu toate acestea, metoda cea mai recomandata are in vedere testarea consecutiva timp de mai multe zile, in perioada in care se banuieste apropierea ovulatiei.

Sfaturi utile

– daca distanta dintre 2 menstruatii este de 26 de zile, testarea se poate incepe in a noua zi de la instalarea menstruatiei;
– daca distanta dintre 2 menstruatii este de 27 de zile, testarea se recomanda la 10 zile de la aparitia menstrei;
– daca distanta dintre 2 menstruatii este de 28 de zile, testarea se incepe la 11 zile de la instalarea menstruatiei;

Opiniile variaza destul de mult cu privire la momentul zilei in care sa se efectueze monitorizarea: dimineata sau la pranz; important este insa ca aceasta sa fie zilnic facuta, cu aproximatie, la aceeasi ora. Inainte de testare, se recomanda evitarea consumului unei cantitati mari de lichide.

Daca testul este folosit corespunzator, acuratetea rezultatului este de 99%; cu toate acestea, trebuie tinut cont si de faptul ca exista unele medicamente sau probleme de sanatate care pot interfera cu rezultatul testarii.

Important: Sub nici o forma nu folositi testele de ovulatie ca si metoda contraceptiva; riscul de sarcina este destul de ridicat, avand in vedere ca aceasta se poate instala si in afara perioadei de ovulatie.

Sursa: sfatulmedicului.ro

V-a placut articolul ?

0 / 5

Rezultat voturi:

2 Comentarii
  1. Claudia spune

    Foarte educativ articol, multumesc pentru informatie.

  2. Monica spune

    Interesant articol, ar trebui sa se acorde o atentie mai mare in educarea oamenilor in ceea ce priveste aceste subiecte.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Captcha 7 + 3 =

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptare Citeste mai mult

Politica de confidențialitate și cookie-uri