Copilul tau face mofturi la mancare? Spune stop!
Daca esti mama, cu siguranta iti doresti sa ai un copil care mananca orice. In primul rand, din ratiuni legate de sanatate. Dar mai e si din cauza ca iti doresti sa ai un copil deschis spre noutate, spre experiente noi si dispus sa manance aproximativ tot ce ii oferi. Insa din pacate, nu intotdeauna este posibil sa ai un copil care mananca orice. Daca ai un copil care face mofturi la mancare, te ajutam cu cateva idei pe care sa le folosesti.

Nu esti bucatar la minut
Este esential sa ii explici copilului ca mancarea pe care i-o oferi este ceea ce ai gatit pentru azi. Spune-i ca daca nu ii place si nu vrea sa o manance, este in regula, dar nu ii poti oferi altceva. Desigur, este important sa te asiguri ca ai macar un fel de mancare care ii place copilului tau. Totusi, nu este gresit sa incerci si meniuri noi.
Iar pentru linistea ta, trebuie sa stii ca un copil nu va pati nimic daca sare peste o masa. Desigur, daca intotdeauna i-ai oferit alternative pentru mancarurile pe care le refuza, nu te astepta sa accepte prea usor schimbarile din meniu.
Indrazneste sa condimentezi
Copiii au papilele gustative sensibile, dar asta nu este un motiv pentru a le servi mancare fara gust. Dimpotriva, un pic de condiment si gust adaugat unei mancari il va determina pe copil sa simta diferenta si sa manance cu placere. Indrazneste sa folosesti putin usturoi, de exemplu, sau sa adaugi si masline langa mancare.
Foloseste legume in felul principal
In general, folosesti legumele pentru a gati diverse ciorbe. Dar acest lucru s-ar putea sa il determine pe copil sa le evite din mancare. Iar in momentul in care incerci sa il convingi ca trebuie sa manance si legumele, va deveni si mai intaratat sa le refuze. Ei bine, incearca sa folosesti legumele cat mai des in felul principal. Astfel, copilul tau va fi nevoit sa le manance.
Luati masa impreuna
Se spune ca un copil care ia masa impreuna cu parintii are o dieta mai sanatoasa, un vocabular mai bogat, ia note mai mare la scoala si altele asemenea. Chiar daca nu luati fiecare masa impreuna, este important sa incercati sa o faceti cat mai des. Totusi, tine cont si de varsta copilului. De exemplu, un copil mic nu va reusi sa stea la masa mai mult de cinci minute, iar un copil de 4 ani poate sta cam 15 minute cuminte.
Trebuie sa guste macar
Este in regula sa ii spui copilului sa guste macar mancarea. Dar este suficient sa guste, daca vezi ca nu ii place. Uneori, faptul ca un copil refuza sa manance un anumit aliment nu inseamna neaparat ca face mofturi la mancare, ci s-ar putea chiar sa nu ii fie bine la stomac.
Copilul inca face mofturi la mancare? Incearca santajul.
Copilul are uneori tendinta de a face mofturi la mancare. In astfel de cazuri, daca esti sigura ca este vorba despre mofturi la mancare, si nu de faptul ca mancarea respectiva ii provoaca o stare de rau, poti incerca sa il santajezi. De exemplu, spune-i ca nu primeste desert daca nu mananca mancarea.