Ziar online cu multe informatii utile, calatorii, experiente, dezvoltare personala, articole despre viata, webmasters, ai toate stirile intr-un singur loc.

Sindromul esofagian

0

Sindromul esofagian

Prin sindrom esofagian ne referim la tot ce inseamna probleme aparute in urma afectarii esofagului, de regula pe fondul refluxului gastro-esofagian bogat in acid clorhidric. Intrucat esofagul este pozitionat profund in zona mediastinului, diagnosticul se bazeaza aproape exclusiv pe rezultatele oferite de metodele imagistice.

Sindromul esofagian poate fi depistat prin 4 mari simptome: disfagie (dificultati la inghitire), odinofagie (durerile aparute in timpii 2 si 3 ai deglutitiei), pirozisul (senzatii de arsusa in spatele sternului) si regurcitatia, aparuta pe fondul miscarilor peristaltice, in cazul in care alimentele sunt in anumite conditii patologice stocate de-a lungul esofagului.

Cauzele sindromului esofagian

In principal, aceasta conditie medicala se datoreaza refluxului gastric inapoi spre cavitatea bucala. Refluxul poate fi gastric, caz in care este cu ph mic datorita acidului clorhidric, dar si biliar. Ambele tipuri de reflux pot duce la iritatii ale mucoasei esofagiene, implicit la simptomele mentionate in randurile de mai sus. Inflamarea mucoasei se numeste esofagita si poate fi determinata, pe langa cauzele de mai sus, si de consumul unor cantitati mari de alcool, dar si de alimente foarte reci sau foarte fierbinti. Un caz particular de esofagita este reprezentat de catre sindromul Plummer-Vinson asociat cu anemia feripriva (in care fierul, necesar in hemoglobina, respectiv in transportul oxigenului catre tesuturi) si cu regurgitatii, arsuri si dificultati la inghitire.

Diagnosticarea sindromului

Ca sa vedeti cat de mult a evoluat medicina, in manualele vechi, ca tehnica de diagnosticare era recomandata metoda auscultarii interscapulare, astazi considerata a fi futila. Mai mult, examenul fizic, fara aparatura, nu este catusi de putin relevant, cel putin nu fara rezultatul unei esofagoscopii sau a unui examen radiologic nuclear (efectuat de regula cu pasta baritata). Eventual, se poate recurge si la o tomografie computerizata, mai ales in cazurile in care pe lista de diagnostic diferential se afla si cancerul.

A nu se confunda sindromul esofagian cu sindromul gastroduodenal. Cel mai simplu mod de diferentiere e faptul ca primul nu ofera senzatia de arsura (pirozisul), ci mai degraba o durere localizata in cosul pieptului, in zona epigastrica. Sindromul gastroduodnal cuprinde boli semnificativ mai grave precum gastrita acuta sau cronica, ulcerul gastric sau chiar cancerul gastric, ultimele 2 avand deseori un factor comun: infectia cu helicobacter pilori, ceea ce nu e cazul niciodata atunci cand se vorbeste de sindromul esofagian.

Sursa articol: medicina101.com

V-a placut articolul ?

0 / 5

Rezultat voturi:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Captcha 7 + 3 =

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptare Citeste mai mult

Politica de confidențialitate și cookie-uri