Depresia la copii – prevenire, diagnosticare, tratament si semne de avertizare

Depresia la copii se manifesta prin diverse semne si simptome si este adeseori confundata cu o simpla tristete. Insa netratata, aceasta devine periculoasa pentru viata copilului, care ar putea dezvolta chiar tendinte suicidale. In continuare, vom vedea daca poate fi prevenita, cum este diagnosticata si care sunt riscurile pe care le prezinta depresia la copii.

Depresia la copii – prevenire, diagnosticare, tratament si semne de avertizare
Depresia la copii – prevenire, diagnosticare, tratament si semne de avertizare

Poate fi depresia la copii prevenita?

Copiii in al caror istoric familial exista depresie sunt mai predispusi la riscul de a experimenta depresia ei insisi. Copiii ai caror parinti sufera de depresie tind sa dezvolte primul lor episod de depresie mai devreme decat copiii ai caror parinti nu sufera de aceasta afectiune. De asemenea, copiii care provin din familii haotice sau conflictuale, sau copiii si adolescentii care abuzeaza de substante precum alcoolul si drogurile sunt mai expusi la riscul de aparitie a depresiei.

Cum este diagnosticata depresia la copii?

Daca simptomele de depresie la copilul tau tin de cel putin doua saptamani, este timpul sa programezi o cizita la doctorul de care apartine, pentru a te asigura ca nu exista cauze fizice pentru simptomele manifestate si sa se asigure ca primeste tratamentul corespunzator. De asemenea, este recomandat un consult cu un specialist in sanatatea mentala care este specializat in copii.

O evaluare a sanatatii mentale ar trebui sa includa interviuri cu tine (parintele sau ingrijitorul) si cu copilul tau, precum si testari psihologice aditionale, daca sunt necesare. Pot fi de ajutor si informatiile de la profesori, colegi si prieteni, pentru a demonstra ca aceste simptome sunt consistente pe parcursul diverselor activitati ale copilului si reprezinta schimbari puternice fata de comportamentul anterior.

Nu exista teste specifice – medicale sau psihologice – care sa arate clar ca exista depresia, dar unelte precum chestionarele (pentru parinti si copii) combinate cu informatiile personale pot fi deosebit de folositoare in ajutarea diagnosticarii depresiei la copii. Uneori, astfel de sesiuni de terapie si chestionare pot descoperi alte probleme care contribuie la aparitia depresiei, precum ADHD, tulburari de comportament si tulburari obsesiv compulsive.

Optiuni de tratament

Optiunile de tratament pentru depresia la copii sunt similare cu cele pentru adulti si includ psihoterapia (consilierea) si medicatia. Medicul ar putea recomanda psihoterapia pentru inceput, iar medicamentele antidepresive ca o optiune aditionala in cazul in care nu se observa imbunatatiri semnificative.

Perspective pe termen lung

Studiile au demonstrat ca depresia la copii apare la varste mai fragede decat inainte. Ca si la adulti, depresia poate reveni mai tarziu, in timpul vietii. De multe ori, depresia apare in acelasi timp cu o alta boala fzica. Intrucat studiile au demonstrat ca depresia poate preceda boli mentale mult mai serioase mai tarziu in viata, sunt esentiale diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea atenta.

Semne de avertizare

Parintii ar trebui sa fie in special vigilenti la semne care ar indica faptul ca un copil este in pericol de suicid. Semne de avertizare ale comportamentului suicidal in cazul copiilor includ:

 • Numeroase simptome depresive;
 • Izolare sociala, incluzand izolarea fata de familie;
 • Discutii despre suicid, neajutorare sau lipsa de speranta;
 • Manifestarea crescuta a unor comportamente neadecvate;
 • Comportamente de expunere la risc;
 • Accidentari frecvente;
 • Abuzul de substante;
 • Concentrarea la subiecte negative sau morbide;
 • Discutii despre moarte;
 • Plans frecvent sau lipsa de exprimare a emotiilor;
 • Instrainarea obiectelor detinute.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.