Ziar online cu multe informatii utile, calatorii, experiente, dezvoltare personala, articole despre viata, webmasters, ai toate stirile intr-un singur loc.

Depresia la copii – simptome si factori declansatori

0

Depresia la copii exista si este diferita fata de obisnuitele stari de tristete si emotiile zilnice care apar pe masura ce copilul se dezvolta. Doar pentru ca un copil pare trist nu inseamna neaparat ca sufera de o depresie semnificativa. Insa daca tristetea devine persistenta, daca un comportament deviant interfereaza cu activitatile sociale obisnuite, cu interesele, rezultatele scolare sau viata de familie, atunci acest lucru indica faptul ca sufera de depresie. Desi depresia este o afectiune serioasa, este tratabila.

Depresia la copii - simptome si factori declansatori
Depresia la copii – simptome si factori declansatori

Cum imi dau seama daca un copil sufera de depresie?

Simptomele depresiei difera de la un copil la altul. Este adeseori nediagnosticata si netratata din cauza ca depresia la copii este considerata ca fiind schimbari emotionale si psihologice normale care apar in timpul cresterii. Studiile medicale din trecut s-au axat pe depresia mascate, in care starea depresiva a unui copil a fost evidentiata prin comportamentul furios al copilului. Cand acest lucru se intampla, in special in cazul copiilor mai mici, copilul afiseaza tristete sau indispozitie asemanatoare cu a adultilor care sufera de depresie. Printre primele simptome care evidentiaza depresia sunt tristetea, un sentiment de deznadejde si schimbari de dispozitie.

Printre semnele si simptomele pe care le prezinta depresia la copii se numara:

       Iritabilitate sau furie;

       Sentimente continue de tristete si deznadejde;

       Retragere sociala;

       Sentiment crescut de respingere;

       Modificari ale apetitului – cresteri sau scaderi;

       Modificari ale somnului – somnolenta excesiva sau insomnie;

       Izbucniri vocale sau plans;

       Dificultati de concentrare;

       Oboseala sau lipsa de energie;

       Tulburari fizice, precum dureri de stomac, dureri de cap, care nu reactioneaza la tratament;

       Abilitate scazuta de a functiona in timpul evenimentelor sau activitatilor de acasa sau cu prieteni, la scoala, activitati extrascolare si alte hobby-uri si interese;

       Sentimente de lipsa de valoare si vina;

       Gandire sau concentrare deteriorate;

       Ganduri de moarte sau sinucidere.

Nu toti copiii prezinta toata aceste simptome. De fapt, majoritatea vor afisa simptome diferite in momente diferite si in diverse imprejurari. Desi unii copii vor continua sa functioneze rezonabil in medii structurate, majoritatea copiilor cu depresie semnificativa vor suferi de schimbari majore in activitatile sociale, pierderea interesului pentru scoala si performante scolare slabe, sau chiar schimbari de infatisare. Copiii ar putea, de asemenea, sa inceapa sa consume alcool si droguri, mai ales daca au peste 12 ani.

Manifestarea depresiei la copii

Desi sunt relativ rare cazurile la copiii de sub 12 ani, copiii au tendinte suicidale. Acestea se manifesta impulsiv cand sunt suparati sau nervosi. Fetele sunt mai predispuse la suicid, dar baietii sunt mai predispusi la moarte in cazul in care incearca sa se sinucida. Copiii cu un istoric familial in care sunt prezente violenta, abuzul de alcool, sau abuzurile fizice sau sexuale sunt mai predispusi la riscul sinuciderii, decat sunt cei cu simptome depresive.

Cand apare depresia la copii?

In general, depresia este mai des intalnita in cazul baietilor sub 10 ani si a fetelor peste 16 ani. Ca si in cazul adultilor, depresia la copii poate fi cauzata de orice combinatie de factori care sunt legati de sanatatea fizica, evenimentele de viata, istoricul familial, mediu, vulnerabilitatea genetica si tulburari biochimice. Depresia nu este o dispozitie trecatoare si nici o stare care dispare fara tratament corespunzator.

V-a placut articolul ?

0 / 5

Rezultat voturi:

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Captcha + 33 = 34

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptare Citeste mai mult

Politica de confidențialitate și cookie-uri