Noi reguli in legislatia rutiera pentru biciclisti

legislatia rutiera pentru biciclisti

De sambata 21 Ianuarie 2017 intra in vigoarea hotararea de guvern nr. 965/2016 privind aplicarea noilor modificari din legislatia rutiera pentru biciclisti. Aceasta priveste si conducatorii auto, care vor avea noi reguli de respectat.

Din aceasta sambata biciclistii care circula pe drumurile publice isi vor putea instala pe bicicleta sisteme de avertizare sonora pentru autoturisme, elementele reflectorizante de pe roti nu trebuie sa fie obligatoriu de culoare portocalie, in fata bicicleta trebuie dotata cu elemente de lumina alba sau galbena, iar pe spate de culoare roșie plus dispozitivul fluorescent-reflectorizant care este obligatoriu pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa.

Reguli pentru legislatia rutiera pentru biciclisti

De acum copiii mai mici de șapte ani vor putea fi transportati pe bicileta doar de catre un adult și in conditiile in care bicicleta este prevazuta (din fabrica) cu un suport special sau daca bicicleta are un dispozitiv omologat pentru transportul celor mici.

O alta noutate este ca de sambata biciclistii nu mai au voie sa circule in interiorul localitatilor unde nu functioneaza iluminatul public si in afara localitatilor fara veste reflectorizanta, toate astea desigur pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa.

Conducatorii auto sunt obligati de noul cod rutier sa pastreze distanta laterala de 1,5 metri fata de biciclete la depasirea acestora. Acesta este un lucru foarte bun tinand cont ca foarte multi biciclisti cad victime acrosati de autoturisme.

O alta propunere legata de legislatia rutiera pentru biciclisti priveste cursuri de educatie rutiera in scoli. Acestea sunt necesare deoarece tinerii soferi nu respecta biciclistii. Acestia din urma dispun, prin lege, de drept deplin de circulatie pe drumuri publice. Acest lucru inseamna ca trebuie sa le acorzi prioritate si sa nu ii incomodezi. De cele mai multe ori, in trafic, biciclistii sunt claxonati, injurati si fortati sa paraseasca drumul. Acestia aleg cel mai des sa mearga pe trotuar, unde nu exista pista de biciclete.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.