Saptamana 9 de sarcina

[youtube]FsKz2Etf1_E[/youtube]

In cadrul unei sarcini neprogramate este destul de greu de cunoscut momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid, durata sarcinii se calculeaza in functie de prima zi a ultimei menstruatii, zi din care incepe practic numararea saptamanilor de sarcina.

Folositi calculatorul nostru de ovulatie pentru a afla data conceptiei, data probabila a nasterii cat si alte lucruri importante despre evolutia sarcinii.

Dezvoltarea copilului – saptamana 9 de sarcina:

Saptamana 9 de sarcina Pana acum copilul a ajuns la gradul de dezvoltare unde arata precum un om dar este inca foarte, foarte mic. Coada embrionica a disparut iar copilul este gata pentru o rapida crestere in greutate. Pleoapele, acum complet formate sunt inchise bine si nu se vor deschide pana in a 28-a saptamana. Deocamdata sexul copilului nu se poate observa. Gleznele, incheieturile mainii, genunchii si coatele copilului sunt acum bine dezvoltate si flexibile permitandu-i sa se miste liber in lichidul amniotic. Inima micutului evolueaza si ea, avand acum patru camere cu valve care incep sa se dezvolte. In acest moment, cu un aparat cu ultrasunete se poate detecta pulsul puternic al copilului, daca acest lucru nu se poate realiza, doctorul va va face alte analize suplimentare pentru a vedea daca totul este in regula cu sarcina. Cam pe acum, copilul va mai face ceva pentru prima data: va incepe sa bage degetul mare in gurita. Tot acum copilul va deschide gura pentru prima data. Desi ochii sunt formati si pregatiti pentru vaz, pleoapele nu se ridica inca.

Incepe formarea glandelor salivare si a corzilor vocale. Dar cel mai repede se dezvolta acum mainile si picioarele iar inima bate cu 150 de batai pe minut. Capul este inca foarte mare comparativ cu restul corpului si este inca aplecat pe piept. Copilul continua sa se miste liber contribuind la dezvoltarea muschilor.

Schimbarile mamei – saptamana 9 de sarcina:

In a noua saptamana de sarcina femeia incepe sa castige in greutate pe masura ce apetitul i se imbunatateste. Unele femei pot avea parte de sangerari usoare ceea ce nu este grav cu conditia ca sangele sa nu fie de culoare rosu intens si ca odata cu el sa nu apara si crampe sau dureri. Nivelurile mari de estrogen si progesteron actioneaza asupra membranei, mucusului, care se umfla ducand la aparitia de sangerari nazale sau la infundari ale cailor nazale, totusi acest fapt este benefic pentru cervix. In aceste cazuri puteti folosi un umidificator sau un vaporizator.

In aceasta perioada greturile matinale pot atinge cel mai inalt grad din toata sarcina, discomfort care dispare incetul cu incetul dupa a 11-a saptamana. In afara de cazul in care apar simptome negative nu este cazul sa consultati un medic. Exista o scadere a dorintei sexuale deoarece va simtiti mereu obosita si aveti greturi mai mereu. Pe de alta parte unele femei pot avea parte de o crestere a dorintei sexuale datorita cresterii nivelului de hormoni dar asta nu reprezinta un motiv de panica. Este bine de stiut ca sarcina poate avea efecte negative asupra starii danturii dumneavoastra si multe femei pot avea parte de carii si infectii ale gingiiilor , numite gingivita a sarcinii. O spalare si clatire regulata a dintilor cu pasta cu fluor poate duce la reducerea problemelor dentare acompaniata de o crestere a consumului de calciu. Infectiile gingivale pot duce la cresterea riscului pentru copil sa fie sub greutatea normala sau sa se nasca prematur, motiv pentru care aceste simtome trebuie tratate de un dentist profesionist.

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.